Anar de Girona a Barcelona en cotxe per l'autopista sortirà 7 cèntims més car a partir de l'1 de gener. Segons la nova actualització de tarifes, el tram troncal entre Girona Nord i la Roca del Vallès se situarà en els 8,37 euros, i el preu mitjà del peatge pujarà un 0,84% a totes les autopistes que depenen de l'administració general de l'Estat, tret de les nou rescatades pel Govern central durant la crisi i que actualment gestiona el Ministeri de Foment. Es tracta de les quatre radials de Madrid, l'M-12 que uneix la capital i l'aeroport, l'AP-41 Madrid-Toledo, l'AP-36 Ocaña-La Roda i els trams de la AP-7 entre Cartagena i Vera, i la Circumval·lació d'Alacant.

Les autopistes que també se'n lliuren són les que acaben el seu contracte de concessió, tornen a l'Estat i suprimeixen el cobrament de peatge. Es tracta del tram de l'AP-7 entre Tarragona, València i Alacant, i de l'AP-4 entre Sevilla i Cadis. La pujada mitjana dels peatges per al 2020 s'aplica, no obstant això, al gruix de la xarxa estatal, en un total de 1.270 quilòmetres de vies de pagament.

Tres anys d'increments

L'increment del 2020 és inferior al dels anys 2018 i 2019, que va ser de l'1,91% i de l'1,67%, respectivament. Tot i això, amb aquesta actualització, s'encadenen tres exercicis de pujades consecutives després dels descensos registrats els anys 2016 i 2017.

L'actualització del preu mitjà del peatge de les autopistes és fruit d'una fórmula de revisió automàtica anual que el sector va pactar amb el Govern el 2002. Aquesta fórmula té entre les seves principals variables l'IPC mitjà i es pondera en funció de l'evolució del trànsit de vehicles.