L'associació de consumidors i usuaris de joies que va interposar una denúncia contra Tous per estafa va comprar productes a la seva pàgina web i en botigues de quatre ciutats i les va sotmetre a l'anàlisi i contrast d'un laboratori cordovès de les conclusions es desprèn que les peces no tenien farcit metàl·lic, de manera que no s'ajustaven a les característiques amb les quals estaven sent ofertes al mercat.

Segons la documentació de la causa a la qual ha tingut accés Europa Press, davant les sospites que els productes de Tous no fossin el que semblaven, l'associació Consujoya va adquirir el mític ós que fabrica la firma en la seva versió penjant d'adult i nena i acabat en "plata de primera llei", en establiments de Còrdova, Màlaga i Madrid i a la mateixa web de Tous.

Les mostres van ser reenviades a laboratori Ecomep de Còrdova, l'informe va constatar que el farcit era no metàl·lic i contenia amb una estructura hidrocarbonada que incomplia la normativa del Reglament de la Llei de Metalls. Al mateix veredicte va arribar l'Institut Universitari de Nanoquímica de la Universitat de Còrdova quan va analitzar les peces adquirides a la web.

Els denunciants van posar els fets en coneixement de la Fiscalia de Còrdova, que després de demanar informe de la Guàrdia Civil, va trobar indicis de delictes de publicitat enganyosa, estafa continuada, falsedat en document i corrupció en els negocis, no només en la pròpia Tous, sinó també en el laboratori de contrast que acredita la qualitat de les seves joies, Applus Laboratories, amb seu a Barcelona.

DECLAREN COM INVESTIGADES AQUEST DIMECRES

No obstant, el fiscal cordovès va decidir remetre les actuacions a l'Audiència Nacional donada la magnitud que podria tenir la causa. Ara, el Jutjat Central d'Instrucció número 1 ha recollit el testimoni per la possible "afectació a un nombre molt important de productes presumptament posats al mercat amb publicitat enganyosa o fraudulenta prop de 4 milions de peces, d'una empresa implantada en més de 45 països amb uns 400 establiments i volum de vendes a Espanya de més de 350 milions d'euros".

Després de l'admissió a tràmit de la denúncia, el titular d'Jutjat, Santiago Pedraz, ha acordat citar aquest dimecres en qualitat de persones jurídiques investigades a Tous i a Applus Laboratories, convocant als seus representants jurídics.

Així mateix, ha requerit a la Unitat de Delictes Econòmics de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil perquè informin sobre l'ofici que Fiscalia de Còrdova va remetre a l'Ministeri d'Indústria i la Generalitat sobre aquest assumpte.

TOUS: "SÓN SEMPRE DE PRIMERA LLEI"

Per la seva banda, després de conèixer-se que l'Audiència Nacional obria diligències, la joiera catalana Tous assenyalava en un missatge al seu compte oficial de Twitter que totes les joies d'or i plata que comercialitzen "són sempre de primera llei" i compleixen amb la legislació de metalls preciosos.

"Totes les nostres joies d'or i plata són sempre de primera llei i compleixen expressament amb la legislació de metalls preciosos. Totes elles estan certificades per laboratoris oficials a Espanya", asseveren des de Tous.

No és la primera vegada que una associació de joiers emprèn accions legals contra la companyia catalana. El passat mes de maig, l'Audiència Provincial de Barcelona va confirmar la sentència de l'Jutjat del Mercantil número 2 que declarava la nul·litat d'un dels dissenys que Tous havia registrat, un cor que segons denunciava l'Associació Provincial de Joiers, Argenters i Rellotgers de Còrdova Sant Eloi, no té res d'exclusiu, és freqüent en el col·lectiu de fabricants i no pot ser per tant inscrit com a exclusiva.

EL COL·LEGI DE JOIERS DEFENSA LES PRÀCTIQUES DE LA COMPANYIA

El Col·legi Oficial de Joiers i Orfebres, de Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) ha emès un comunicat on manifesta la "total confiança" en la professionalitat de l'empresa Tous. La nota es fa coincidint amb l'acusació d'estafa contra la companyia catalana. Segons s'assenyala, el col·legi té constància que la companyia bagenca, a través d'un laboratori oficial, realitza les anàlisis i el marcatge de la producció que tècnicament s'anomena contrast oficial de metalls. El col·legi defensa que el contrast oficial que s'aplica en els laboratoris espanyols és una "garantia" pel consumidor que la part metàl·lica compleix amb les pureses de metalls preciosos que contempla la llei.

El col·legi apunta que aquests laboratoris estan subjectes a auditories per part de l'administració pública i estan acreditats per certificacions internacionals. A més, també defensa que, addicionalment, es fan altres tests per comparar els resultats amb els dels anys anteriors en laboratoris europeus. En l'actualitat, la tècnica 'electroforming' és utilitzada per empreses nacionals i internacionals per a la fabricació de peces de joieria. Des del col·legi apunten que aquest procés s'explica obertament des de les firmes que el facin servir, com és el cas de Tous.