L'expansió econòmica mundial té una base ferma ara com ara, però segueix en risc per les tensions comercials, i el futur a llarg termini es veu amenaçat pels desafiaments ambientals. Aquest va ser el resultat d'una setmana de discussions entre formuladores de política, inversores i executius corporatius en la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial a Davos, Suïssa. Les estrelles? El president Donald Trump i l'activista climàtica de 17 anys Greta Thunberg, els punts de vista dels quals van romandre enfrontats durant la setmana.

Bé podria haver estat anomenat el Fòrum Mundial del Clima, en vista de la manera en què la conversa girava entorn de l'augment de les temperatures, la reducció d'emissions i l'ús de plàstic. Pot la conversa convertir-se en acció? Greta Thunberg es va mostrar escèptica, va cridar a una «vaga climàtica» per al divendres i va lamentar que les seves «demandes hagin estat completament ignorades».

Canvi climàtic

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va dir que lluitar contra l'escalfament global era una «qüestió de supervivència», mentre que Trump va demanar no fer cas als «profetes de la fatalitat». Les majors companyies petrolieres van discutir objectius de carboni més ambiciosos en una reunió a porta tancada. Sota pressió per evitar finançar l'energia bruta, els banquers estan esbossant polítiques de sostenibilitat.

Una de les conclusions del Fòrum Econòmic Mundial és l'aparició de nous virus. El director executiu d'Axa, Thomas Buberl, va dir que apareixeran més virus, en part perquè la temperatura està pujant a tot arreu.

Tensions comercials

Però Davos també va ser l'escenari per les tensions comercials a foc lent. Els instints proteccionistes de Trump encara posen nerviosos els observadors de l'economia, fins i tot després de l'acord comercial interí de la setmana passada amb la Xina. Va assenyalar el seu canvi d'enfocament de Pequín a la Unió Europea «francament més difícil» i està disposat a usar les jugades aranzelàries novament.

«L'amenaça dels aranzels ha portat les persones a estar disposades a renegociar els acords comercials», va dir el secretari del Tresor, Steven Mnuchin. Els Estats Units estan considerant aranzels sobre les importacions europees d'automòbils i amenacen amb represàlies per qualsevol gravamen sobre els ingressos per serveis digitals. A més, Trump encara vol una reforma «molt dramàtica» de l'Organització Mundial del Comerç.

Encara així, el ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, va dir que els Estats Units i Europa estan avançant cap a un pacte global sobre la tributació dels serveis digitals. El ministre d'Hisenda del Regne Unit, Sajid Javid, es va arriscar a un xoc amb Trump després de suggerir que els Estats Units hauran d'esperar en fila per a un acord comercial posterior al Brexit fins que Gran Bretanya acabi de negociar-ne un amb la Unió Europea.