Avui dia hi ha moltes ajudes perquè qualsevol pugui emprendre: crèdits, subvencions, formacions específiques, agències públiques especialitzades, i no hi ha cap raó objectiva per la qual una persona no pugui emprendre. Però ser emprenedor comporta, en certa forma, un salt al buit, passar d'una situació de relativa estabilitat i seguretat a una de molt més impredictible. Implica superar la idea de ser treballador per compte d'altri i ser propietari d'un negoci, igual que superar els quatre «nos» habituals: no tinc diners, no tinc temps, no tinc coneixements i no tinc edat.

Emprendre sempre ha estat una activitat complicada que requereix planificació, originalitat, grans idees i l'actitud necessària per assumir riscos. Com a homenatge als emprenedors i per animar els que estan valorant la possibilitat de ser-ho, poden seguir uns exemples d'emprenedors «originals» que, a més, es van fer rics amb idees menys sòlides que les que puguin imaginar tenir.

1. Van Gould i Chris Sheldon van inventar el Nophone. Una simple peça de plàstic que es ven per 12 dòlars la unitat i simula la forma d'un telèfon mòbil. La peça és sòlida, bàsica i no té cap altra utilitat que fer veure que és un telèfon. El seu ús més habitual és per fer bromes.

2. Christie Rein, una mare que no suportava portar a la bossa els bolquers del seu fill. La necessitat la va portar a concebre una idea que a ningú se li havia ocorregut abans: crear una bossa especial per portar els bolquers de tota classe de colors i dissenys molt atractius.

3. Byron Reese es va fer amb una adreça postal al Pol Nord i per només 10 dòlars envia cartes amb postals i fotografies de la «residència del Pare Noel».

4. Doggles, ulleres per a gossos. Roni Di Lull estava jugant amb el frisbee amb el seu gos però va notar que, en capturar la joguina, al gos li molestava la llum solar. Actualment, la seva companyia no només fabrica ulleres de sol, sinó també altres accessoris per a animals: motxilles, joguines i armilles per nedar. Els ingressos del negoci són aproximadament de 3 milions de dòlars a l'any.

5. Joel Comm va llançar una app que no era més que una màquina de pets. Després d'instal·lar-la, l'usuari pot escollir el tipus de flatulència que desitja prement el botó i esperant les rialles dels altres. iFart es venia per 0,99 dòlars i, mesos després del seu llançament, ja generava 10.000 dòlars al dia.

6. El recollidor de caques de gos a domicili. Matthew Osborn ofereix un servei de neteja de jardins als amos de gossos. Pooper Scoop atén unes 3.000 famílies.

7. Boilen Scott va invertir prop de 10 milions de dòlars només en publicitat per al seu negoci, la Snuggie. També coneguda com la batamanta, aquesta peça combina la calidesa de les mantes amb el disseny de les bates d'estar per casa. Els seus guanys estan per sobre dels 200 milions de dòlars.

8. Als Estats Units hi ha serveis en els quals s'envien missatges escrits en patates per correu: MyteryPotato i Potato Parcel. Pots demanar petits missatges: felicitacions, confessions, paraules de suport i fins i tot imatges, les quals s'han d'escriure en una patata i s'enviaran al destinatari. El preu depèn de la seva mida i és a partir de 10 dòlars.

9. I el meu preferit: Gary Dahl va aconseguir vendre cinc milions de pedres com a «mascotes» el 1975 a 4 dòlars la unitat. Ell era un redactor publicitari i, en una conversa de bar, va parlar amb uns amics sobre les mascotes i quant manteniment requereixen algunes. Dahl els va dir que tenia les mascotes perfectes: les pedres. Les Pet Rocks eren exactament el que deien al seu embolcall: pedres de forma ovalada, importades d'una platja a Mèxic i empaquetades en una caixa de cartró que tenia forats de ventilació i un niu de palla, molt semblant a un transportador de mascotes.