El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir la mobilització de fins a 200.000 milions d'euros, el 20% del PIB espanyol, per pal·liar l'impacte econòmic i social de la crisi del coronavirus dels quals 117.000 milions procediran íntegrament del sector públic (17.000 milions per a sectors vulnerables) i el restant es complementarà amb la mobilització de recursos privats.

Així ho va anunciar Sánchez en una roda de premsa telemàtica des del Palau de La Moncloa després del Consell de Ministres extraordinari que ha aprovat un nou paquet de mesures com a «escut» a l'impacte de la crisi amb la finalitat de «frenar la corba descendent» de l'ocupació i la producció. «És la major mobilització de recursos econòmics de la història recent d'Espanya», va afirmar Sánchez.

Amb aquest pla de xoc, va insistir diversos cops, «ningú es quedarà enrere», si bé va subratllar que cal actuar «units» administracions, treballadors i empresaris per capgirar la situació. Per això, va demanar també a les empreses que mantinguin l'ocupació i l'activitat econòmica.

Sánchez destina 600 milions per a la prestació de serveis bàsics a comunitats autònomes i ens locals i es garanteixen els subministraments i els serveis de comunicacions, així com el dret a l'habitatge amb la moratòria de les quotes d'hipoteques per a persones de situació d'especial vulnerabilitat durant dos mesos. També va anunciar una línia d'avals amb valor de fins a 100.000 milions que permetrà mobilitzar entre 150.000 i 200.000 milions en el sistema econòmic si s'incorpora al sector privat.

L'Estat serà el garant de les operacions. Hi haurà una línia d'avals addicionals de 2.000 milions per a empreses exportadores amb mecanismes àgils i mesures per facilitar la reestructuració de crèdits a exportacions agràries afectades per la sequera. A més, es destinen 30 milions a recerca de vacunes contra el Covid-19i també s'ajudarà a les empreses a la compra d'ordinadors per afavorir el teletreball durant l'estat d'alarma.

Les noves mesures se sumaran a les primeres del paquet de xoc econòmic ja recollides en el decret llei aprovat dijous passat en Consell de Ministres extraordinari, amb la injecció de 18.225.000 per pal·liar les conseqüències econòmiques. A més, el Govern ha aprovat que tots els autònoms amb pèrdues severes, també els societaris i els empresaris, puguin accedir a una prestació extraordinària per cessament d'activitat i quedin exonerats de pagar les quotes a la Seguretat Social.