Segueix-nos a les xarxes socials:

Els afectats per ERTOs i teletreballadors, sense permisos retribuïts

Els treballadors beneficiats per la mesura aprovada pel Govern hauran de recuperar les hores abans que acabi l'any · L'executiu català assegura que «qui s'ha d'endeutar és l'Estat, no les empreses ni els treballadors»

Els afectats per ERTOs i teletreballadors, sense permisos retribuïtsefe

El Consell de Ministres extraordinari va aprovar un permís retribuït recuperable entre avui i dijous 9 d'abril, que no s'aplicarà als empleats inclosos en expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTOs), als que es trobin de baixa, ni als que teletreballin. La portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va explicar que l'objectiu d'aquesta mesura és reduir la mobilitat al nivell d'un cap de setmana de confinament.

Aquest permís, avançat dissabte pel president de Govern, Pedro Sánchez, suposa un «enduriment de les mesures de confinament» per reduir la transmissió del virus, va afegir la portaveu, i aprofitar el «petit marge» de reducció de la mobilitat.

Pagat per l'empresa

Així, aquest permís retribuït recuperable -abonat per l'empresari, encara que l'empleat haurà de recuperar les hores quan torni a la feina i sempre abans del final de l'any- s'aplicarà a tots els treballadors que actualment no presten servei en activitats essencials i que per desenvolupar la seva feina han de desplaçar-se.

D'aquesta manera, no s'aplicarà als treballadors afectats per ERTOs -que ja no van a la feina-, els que desenvolupin la seva activitat en la modalitat de teletreball, ni els que estiguin de baixa per incapacitat temporal o permisos de maternitat o paternitat. En el cas dels ERTOs que redueixen la jornada, les dues mesures seran compatibles, és a dir, que s'aplicarà el permís retribuït recuperable a la part de la jornada que no afecta l'expedient, que se seguirà cobrant i que caldrà recuperar.

La portaveu no va detallar quins sectors es consideren essencials més enllà del que recull en la declaració de l'estat d'alarma, tot i que va aclarir que a les administracions públiques la majoria dels llocs no essencials ja es desenvolupen mitjançant teletreball, de manera que aquest col·lectiu no es veurà afectat.

En aquest període, les empreses podran seguir presentat ERTOs, va explicar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, com a part de la flexibilitat que el Govern ofereix a les companyies per afrontar aquesta situació. «Em consta que hi ha empreses que estan sent exemplars», va reconèixer, amb mesures com reducció de jornada o distribució irregular d'horaris.

Crítica generalitzada

Per part seva, Sánchez va admetre als presidents de les autonomies que el lliurament de material per lluitar contra el coronavirus va amb retard. Diversos presidents li van recriminar que no hagi comptat amb les autonomies abans d'anunciar el tancament d'activitats no essencials. El cap de l'executiu va traslladar aquest missatge als presidents autonòmics durant la tercera videoreunió que manté amb ells des que es va decretar l'estat d'alarma.

Per part seva, el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a Sánchez que s'apliqui de manera «estricta» l'enduriment del confinament davant el coronavirus i va exigir mesures econòmiques perquè siguin les administracions, i no empreses i treballadors, qui s'endeutin. Torra va exigir que l'Estat posi en marxa un pla de mesures econòmiques i socials que doni «seguretat i confiança» als treballadors, empresaris i autònoms, així com un pla de recuperació per garantir la sortida de la crisi.

En aquest sentit, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va assegurar que «qui s'ha d'endeutar és l'Estat, no les empreses ni els treballadors», després del que va demanar que el Govern prengui mesures de forma immediata, tot explicant que «no és un problema d'uns territoris contra altres, sinó un problema de salut».

Prem per veure més contingut per a tu