Un 68% de les empreses familiars preveu que a mitjà i llarg termini el seu creixement sigui «fràgil» i que no es creï ocupació com a conseqüència de l'actual context causat per la covid-19, segons l'enquesta presentada ahir en el 23è Congrés Nacional de l'Empresa Familiar organitzat per l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF). La mostra també conclou que el 63% de les empreses espera mantenir l'ocupació actual, mentre que un 27% creu que haurà de reduir plantilla i només un 10% pensa incrementar-la; i que el 60% de les empreses enquestades ja tenen acordat un programa de successió. Els criteris que més pesen en el relleu generacional són que el nou líder sigui un dels propietaris o familiar (34%) i les habilitats personals (21%).

Davant el 68% d'enquestats que consideren que l'escenari de recuperació oferirà un creixement fràgil i sense ocupació de creació, hi ha un 31% que opina que l'augment de l'activitat serà «moderat» i que hi haurà una creació «neta» de llocs de treball. D'altra banda, d'entre les empreses que facin beneficis -un 21% ja avisa que no en tindrà-, un 58% té previst reinvertir-los en l'empresa, un 12% a reduir el seu deute i només un 2% repartirà dividends.

Pel que fa a la recuperació dels ingressos anteriors a la crisi de la covid-19, un 27% no espera que sigui fins al primer semestre del 2022, mentre que el 26% creu que serà a partir del segon semestre en endavant. El 22% preveu que sigui el primer semestre de l'any que ve i el 25% pronostica que serà la segona meitat del 2021.

L'estudi també pregunta sobre els àmbits on caldria prioritzar el destí dels fons europeus i els empresaris situen les infraestructures i la digitalització en els dos primers llocs, seguits de la transició energètica i el creixement sostenible; l'educació i la formació i la modernització de l'administració.

El Rei demana no desanimar-se

En l'acte d'inauguració del Congrés, el rei Felip VI va definir el 2020 com un any «especialment difícil» però va demanar als responsables de les empreses familiars no caure en el «pessimisme». En el seu discurs, va qualificar la lluita contra la covid-19 com un «repte històric per a Espanya» però també de la resta de països de la Unió Europea i de la resta del món i va afirmar que la pandèmia també servirà per afrontar «reptes que ja existien» i que «no han fet més que créixer i fer-se urgents».