Ni una paraula. Transcorregudes 24 hores des que el conseller Chakir El Homrani destituís dos dels seus puntals, Josep Ginesta i Cesc Iglèsies, ni el mateix titular de Treball ni el Govern van oferir cap explicació. L'única que va treure el cap als mitjans va ser la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, per donar constància del cessament de tots dos i el seu relleu per Oriol Amorós i Marta Cassany. Fonts republicanes de la Generalitat van atribuir la mesura, que afecta dues persones amb ampli predicament i historial de responsabilitats a ERC, a El Homrani, «però òbviament treballada amb Pere Aragonès». Una segona font republicana, més sorpresa per la caiguda dels dos directors generals («són gent que sap») la va atribuir en exclusiva al conseller com a via per demostrar certa proactivitat després del fiasco generat la setmana passada amb els ajuts amb numerus clausus i per rigorós ordre d'arribada.

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va afirmar que els cessaments busquen un «revulsiu» al departament. «El conseller ha decidit fer canvis amb la idea de reforçar les àrees clau», va assenyalar el republicà. Abans, els partits de l'oposició havien reclamat a El Homrani que dimitís.

Nova tanda d'ajuts

El doble cessament es produeix just quan els ecos del nyap s'anaven difuminant i quan el Govern ultima (s'espera per a aquesta mateixa setmana) una nova tanda d'ajudes, aquestes sí, prolongades en el temps i sense primar la velocitat de l'autònom amb el ratolí de l'ordinador. I just quan les dades sanitàries permeten ia anunciar la flexibilització de les restriccions als sectors econòmics afectats.

La portaveu de la Generalitat va anunciar, encara que sense detallar, l'atenuació d'aquestes limitacions i va assenyalar, això sí, que els sectors de la restauració, la cultura i l'esport estarien entre els beneficiats. Segons Budó, el nou esperit que regeix el Govern és el d'atendre el binomi salut-economia. Arran dels cessaments, els grups a l'oposició van demanar la dimissió d'El Homrani. El president del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, el va emplaçar a assumir «les responsabilitats de la seva nefasta gestió» i que «se'n vagi a casa» en lloc de «purgar equips de treball per tapar la seva pròpia incompetència».

Segons el diputat del PSC Ferran Pedret, El Homrani «hauria de reflexionar sobre quina és la seva responsabilitat» en els possibles errors de la gestió de la crisi, més enllà de «descarregar responsabilitats en els seus subordinats». I la presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va afirmar que, «per honestedat», no té «sentit» que El Homrani segueixi com a conseller.