La Jornada dels Economistes que cada any celebra la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) a Girona es va celebrar ahir en un acte sense públic sota el lema «Professionals joves per a joves professions».

La cap del Servei Territorial d'Ocupació a Girona, M. Carme Vidal, va apuntar que «la pandèmia ha accelerat canvis al mercat laboral que ja s'havien iniciat» i va destacar com «tots els perfils professionals s'hauran de reconvertir tecnològicament». En aquest sentit, va comentar que, «a banda de les habilitats digitals, és clau tenir un bon entorn personal d'aprenentatge, flexibilitat i capacitat d'adaptació al canvi».

A continuació tres joves gironins que s'han reinventat o han creat les seves pròpies carreres professionals van explicar com havien desafiat l'habitual precarietat laboral associada als més joves.

Sergi Valverde, investigador, emprenedor i fundador de Tensormedical, una empresa que facilita als radiòlegs poder detectar i quantificar les lesions dels pacients amb esclerosi múltiple, va defensar la importància de «la motivació i l'actitud a l'hora de buscar feina o emprendre un projecte». En aquest sentit va proposar als joves «intentar formar-se en el canvi». Així mateix va insistir que en l'àmbit de la recerca es combinin les habilitats científiques amb les de lideratge».

Per la seva banda, Blanca Costa, emprenedora cofundadora i directora de l'empresa de cervesa artesana BdeGust Beer, va donar a conèixer el seu projecte d'empresa social que busca donar oportunitats laborals als col·lectius de majors de 55 anys que porten molts anys a l'atur i que aposta per produir cervesa vegana i de proximitat. Costa va subratllar «la importància de l'actitud i la motivació quan emprens un negoci» i també va explicar que «abans de crear BdeGust Beer vaig viatjar i viure en diferents llocs del món, fet que recomano molt per tal d'obtenir una major perspectiva».

També Mohamed El Amrani va exposar la seva experiència com a emprenedor, comunicador i activista social. El Amrani va defensar que «el desenvolupament tecnològic vagi acompanyat d'una reflexió social» i va apostar per «l'emprenedoria i l'economia social». En aquest sentit, va recordar que la seu de Girona del Col·legi d'Economistes de Catalunya ha signat un conveni de col·laboració amb l'Associació Azahara presidida pel mateix El Amrani i que contempla el suport voluntari d'economistes a persones en situació de risc d'exclusió que volen engegar un nou projecte empresarial amb compromís social a Salt i Girona.

En el mateix acte, el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, va apostar per «la perseverança, l'optimisme i la voluntat per sortir de l'actual situació de dificultat», i la degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona, Anna Garriga, va defensar «el potencial dels joves per millorar la situació econòmica del país». Per la seva part, el president de la Seu de Girona del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Lluís Bigas, va voler «posar en valor la col·laboració de la universitat amb el col·legi». El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Anton Gasol, va clausurar la jornada remarcant la importància dels fons de recuperació europeus Next Generation EU, «els quals han de permetre que una nova generació pugui seguir gaudint del teixit productiu i social actual».