La compravenda d'habitatge va créixer un 6,7% anual a Catalunya al novembre, segons les dades d'Estadística Registral Immobiliària publicada aquest dilluns pel Col·legi de Registradors. Les operacions totals d'immobles també van créixer un 7,6% anual, confirmant la tendència a l'alça des del confinament. Quant a les hipoteques, es va produir una caiguda de l'1,2% en relació amb el mateix període de l'any anterior, mentre que en les hipoteques d'habitatge s'ha produït un increment del 2,9%. En total, s'han fet 78.315 operacions de compravenda d'immobles a tot l'Estat durant el novembre, un 6,2% més; dels quals 37.149 eren habitatges (+3,5%). Des de l'inici de la covid, és el primer cop la variació anual de tots dos indicadors és positiva.

I és que, des de l'arribada de la covid-19, els indicadors del mercat immobiliari han patit caigudes, com els de la resta de l'activitat econòmica. En l'apartat de compravendes inscrites i respecte al mateix període de l'any anterior, al març s'observen descensos amb taxes anuals al voltant del 20%, continuant aquest progressiu descens fins al maig, amb taxes superiors al 50%.

Al juny va començar una recuperació gradual, arribant a aconseguir valors positius fins al setembre. Després d'una clara recaiguda en octubre, novembre confirma la tendència de recuperació, tot i que moderada, amb un augment de les compravendes totals del 6,2% i del 3,5% per a les relatives a habitatge.

Les hipoteques constituïdes van mostrar des de l'inici de la pandèmia major resistència a l'abrupta crisi. En la comparació amb el mateix mes de l'any anterior, van passar de créixer amb claredat al febrer al voltant del 20% anual, de manera similar per a les hipoteques totals i les referides a habitatge, fins a arribar a caigudes del 25% al mes de maig, molt inferiors en qualsevol cas, als descensos experimentats per les compravendes inscrites.

Al juny, la corba descendent es va anar revertint (-9,1% en les hipoteques totals i -11,2% en les d'habitatge), si bé s'han produït posteriorment alts i baixos en les taxes de variació, especialment al juliol i setembre. La situació tendeix a estabilitzar-se en els mesos següents, amb descensos moderats a l'octubre, per millorar lleugerament al novembre, mostrant un descens del 4,5%, en les hipoteques totals, mentre que les hipoteques sobre habitatge es van incrementar lleugerament, un 1,5%.