La major distància als mercats comunitaris situa els exportadors espanyols de fruites i hortalisses en desavantatge competitiu pel que fa al cost del transport enfront de la resta de productors comunitaris, com Holanda.

El cost del transport d’un quilo de fruites i hortalisses procedent d'Espanya al seu principal mercat, Alemanya, és superior en 14 cèntims al cost d’Holanda.

Un nou peatge a les carreteres aprofundiria en aquest desavantatge i impactaria negativament en la competitivitat de les exportacions espanyoles, segons FEPEX.

El cost de transport per exportar un quilo de fruites i hortalisses des d'Espanya a Alemanya és de 0,18 cèntims quilo, segons les estimacions de FEPEX, mentre que el cost del mateix producte exportat des d'Holanda, el principal competidor d'Espanya en el mercat comunitari, és de 0,04 euros quilos, fet que suposa que a l'exportador espanyol li costa 14 cèntims més que a l'holandès.

En el cas de les vendes al Regne Unit, el cost mitjà de transport de fruita procedent d'Espanya és també de 0,18 cèntims/quilo mentre que el cost d'Holanda és de 0,08 cèntims/quilo, 10 cèntims menys. I en el cas que el mercat sigui França, el cost de el transport del quilo de fruita i hortalissa exportada des d'Espanya a França és de 0,10 cèntims/quilo i el d'Holanda és de 0,05 cèntims/quilo, és a dir, 5 cèntims menys.