La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va admetre divendres que el Govern es planteja una nova rebaixa fiscal sobre el rebut de la llum per a l’última part de l’any amb l’objectiu de complir la meta marcada pel mateix president del Govern, Pedro Sánchez: que al conjunt del 2021 la factura mitjana de la llum sigui igual a la del 2018 (que, d’altra banda, va ser la més alta dels últims set anys). «Els impostos són un dels canvis que estem mirant», va dir Calviño en una entrevista a Onda Cero. Fonts del Govern van explicar a El Periódico que sobre la taula hi ha l’opció de reduir al mínim l’actual impost del 5% sobre l’electricitat.

Calviño va recordar els tres elements que guien la formació de la tarifa elèctrica: el preu majorista del megawatt hora, els càrrecs del sistema i els impostos. «És clar sobre el que podem actuar i el que estem fent és analitzant i preparant amb seriositat i responsabilitat un pla de xoc perquè aquest objectiu (del president Sánchez) es compleixi d’aquí a final d’any».

Els impostos sobre el rebut

Són tres els impostos que giren sobre el rebut de la llum: l’IVA, l’impost sobre la producció, i l’impost especial sobre l’electricitat. Sobre la taula, segons fonts del Govern, hi ha una rebaixa substancial de l’impost especial sobre l’electricitat, del 5%, que l’Estat recapta per a les comunitats autònomes. Els tipus d’aquest impostos estan harmonitzats dins de la Unió Europea però existeix un ampli marge per abaixar-los al mínim permès (0,5 euros per megawatt en usos professionals i 1 euro per a usos sense fins professionals).

L’IVA ja s’ha abaixat del 21% al 10% fins a final d’any i el Govern dona per fet que no tindrà més remei que prorrogar la rebaixa, almenys, durant la primera part del 2022. Existeix la possibilitat de sol·licitar permís a les autoritats europees per abordar una nova rebaixa, al 4%, però existeixen resistències al Govern a favor d’aquesta opció, perquè s’anticipa que seria difícilment reversible en el futur. L’aplicació de l’impost sobre la producció elèctrica, del 7%, ja està suspès fins a final d’any. Existeix marge, es reconeix, per actuar sobre l’impost especial del 5%, però això exigiria compensar a les comunitats autònomes pel minvament recaptatori d’un impost que, en el conjunt de l’any, representa uns ingressos aproximats d’uns 1.200 milions per a totes elles.

La compensació relativa al 2021, en tot cas, només afectaria un màxim de quatre mesos, que és el que resta fins a finalitzar l’any. Sánchez, va reiterar ahir que el seu executiu portarà «aviat» al Consell de Ministres «noves mesures que suposaran nous amortidors socials perquè el cost de l’energia no impacti a l’economia de les llars, i menys encara a les llars més vulnerables». No va concretar en què consistiran aquestes noves mesures, però va insistir que s’ha marcat com a objectiu que el rebut de la llum que paguin els ciutadans al final de l’any sigui similar al del 2018. Sánchez també va assegurar que el seu govern aconseguirà aprovar els pressupostos del 2022, que es presentaran a finals de setembre o principis d’octubre i que incorporen una bateria de mesures importants per als joves.

El preu de la llum marcarà avui un nou rècord i es pagarà a 141,71 euros MWh, un 4,5% més car respecte a ahir, segons les últimes dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) i recollides per ACN. D’aquesta manera, supera els 140,23 euros per MWh que es van pagar el 2 de setembre, fa just una setmana. La franja més cara serà de nou del vespre a deu de la nit, quan el preu per MWh es dispararà fins als 155,62 euros i ja no baixarà dels 150 euros fins a la mitjanit, quan serà de 145,2 euros. Per contra, la franja més barata serà de cinc de la matinada a sis del matí, quan se situarà en els 120,92 euros per MWh.