Els mercats europeus han començat la setmana amb pèrdues davant el temor al contagi de la crisi de la immobiliària xinesa Evergrande. L’Ibex-35 va tancar ahir amb una caiguda de l’1,2%, havent registrat una davallada de prop del 2% en l’inici de la sessió, en la mateixa línia que els principals índexs del continent. Altres parquets europeus també van iniciar la sessió en vermell: el Dax va perdre un 1,6%, el CAC un 1,5% i el FTSE 100 un 0,8%. Anteriorment, la borsa de Hong Kong havia registrat una caiguda del 3,2%, que va acabar finalment arrossegant les borses europees i globals. Malgrat això, les davallades es van anar moderant al llarg del dia.

Amb 300.000 milions de dòlars de deute, Evergrande és la companyia immobiliària més endeutada del món i podria confirmar l’impagament en els pròxims dies. L’empresa té un venciment el 23 de setembre per import de 83,5 milions de dòlars i un altre el 29 de setembre de 47,5 milions de dòlars. A finals d’agost, l’empresa xinesa ja havia reconegut el risc d’impagament per les dificultats d’obtenir la liquiditat necessària.

La companyia xinesa va tancar ahir amb un 10,63% a borsa, fins als 3.310 milions d’euros. Es tracta de la cotització més baixa des del maig del 2010, a més d’estar un 92% per sota del seu màxim de l’octubre del 2017 i un 88% per sota dels nivells de fa un any.

Tot i això, els analistes limiten el risc d’una punxada del mercat immobiliari. Des d’Allianz, han assenyalat que els reguladors xinesos han jutjat que no representa «un risc sistemàtic». Consideren que tenen «moltes eines polítiques per estimular el sector immobiliari si fa falta». Tot i això, creuen que es podria prolongar el període d’ajustament per «dissuadir la presa excessiva de riscos per al futur». Pel que fa a La Française, han expressat que la intenció del govern xinès és «eliminar les empreses que no paguen per tal de millorar l’assignació dels recursos a llarg termini».

Finalment, la caiguda de la borsa britànica va ser del 0,79%, la de la francesa de l’1,74%, l’alemanya del 2,31% i la italiana del 2,57%. Els valors més castigats van ser els lligats a les matèries primeres, com la mineria, per por a una disminució de la demanda xinesa; així com els bancs, que es veuen perjudicats quan els diners flueixen al deute públic com a valor refugi. Els sectors turístics, en canvi, van registrar pujades després que els Estats Units anunciessin que tornarien a deixar entrar, a partir del novembre, viatgers de la Unió Europa i el Regne Unit que estiguin vacunats.