El sector comercial espanyol fa setmanes que adverteix d’una falta d’existències que pot accentuar-se les pròximes setmanes, coincidint amb pics com el «Black Friday», Nadal i Reis. Aquesta escassetat de mercaderia ve accelerada per una crisi energètica a la Xina, amb recurrents apagades que estan afectant les fàbriques i que estan alentint la logística mundial i colpejant l’economia.

Des del juny passat, la Xina s’enfronta a la seva pitjor fase d’escassetat d’energia de l’última dècada, una situació crítica causada per un clima extrem, l’augment de la demanda energètica i el tancament de mines després de patir diversos accidents mortals. A això també cal sumar-li unes polítiques climàtiques més restrictives per part de Pequín, que intenta complir les seves promeses per a 2030 obligant les seves províncies a reduir l’ús del carbó. La seva condició de fàbrica d’un món globalitzat i interconnectat ha fet que aquesta escassetat energètica exporti les seves conseqüències negatives a la resta del globus.

La província de Guandong, afectada per aquest tall energètic, és responsable de més del 10% de la producció econòmica anual de la Xina i d’una quarta part del comerç total del país i funciona com a epicentre de la fabricació de productes electrònics, joguines i roba que després acaba sent exportat a altres països. Empaquetar menys contenidors als ports xinesos i fer-ho més tard té una repercussió directa en receptors comercials com la UE.