Les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna poden sentir-se en forma de fam per a milions de persones que viuen a milers de quilòmetres de les nacions enfrontades.

En una anàlisi detallada de tots els riscos que implica la guerra entre les dues superpotències agrícoles, l’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, per les seves sigles en anglès) descriu un panorama d’augments de preus que causaria, en les seves simulacions, que «el nombre global de persones malnodrides pugui augmentar entre 8 i 13 milions en 2022/2023, amb els increments més pronunciats a la regió d’Àsia-Pacífic, seguida de l’Àfrica Subsahariana i Orient Pròxim i Nord d’Àfrica».

L’informe recorda que els països enfrontats figuren entre els principals exportadors de blat, blat de moro, colza, pipes i oli de gira-sol, i a més Rússia és el subministrador número u del món de fertilitzants nitrogenats, i el dos de fertilitzants fosfatats i potàssics. Tots ells productes, recorda la FAO, dels quals depenen molts països en desenvolupament. Un enfonsament en el subministrament des de la regió de la Mar Negra «només podria veure’s compensat de manera parcial per altres proveïdors en 2022/2023», la qual cosa podria «augmentar els preus internacionals dels aliments i els pinsos entre un 8% i un 22% per sobre dels ja elevats nivells actuals».

La FAO constata que la guerra ja ha causat greus disrupcions a Ucraïna que poden anar a més pels danys a la infraestructura de transport terrestre i marítim, i a més «el conflicte pot fer impossible als agricultors atendre els seus cultius»: els seus càlculs estimen que «entre un 20% i un 30% de les àrees de cereals d’hivern, blat de moro i gira-sol d’Ucraïna no podran sembrar-se o recollir-se en la temporada 2022/2023». Del costat rus, «pes molta incertesa sobre les futures exportacions [...] a la llum de les dificultats en les vendes que poden presentar-se com a resultat de les sancions econòmiques imposades sobre el país».

El document examina també les conseqüències per a l’agricultura i l’alimentació del repunt dels preus de l’energia causat pel conflicte: augmenta el preu dels aliments per ser un component fonamental de les tasques agrícoles i dels fertilitzants