Segueix-nos a les xarxes socials:

La hisenda catalana aflora 338,5 milions per frau fiscal, una xifra rècord

L’Agència Tributària de Catalunya practica 25 liquidacions per deslocalitzacions fictícies a l’estranger per un valor de 27,5 milions

La hisenda catalana aflora 338,5 milions per frau fiscal, una xifra rècord

La hisenda catalana va aconseguir l’any passat un màxim de frau fiscal aflorat, amb 338,5 milions d’euros, gairebé el 55% més que en l’exercici precedent a través de 52.913 actuacions. L’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats és el que va registrar més actuacions amb 33.975 però per import els més elevats van ser successions i donacions, amb 146 milions, el 43% del total i patrimoni, amb 100,8 milions, el 30% del total.

Al seu torn es van practicar 45 liquidacions per canvis de residència ficticis, la qual cosa suposa el 15% més que l’exercici anterior, que van permetre aflorar 28,7 milions, un 97% més que un any abans, majoritàriament pels impostos de patrimoni, successions i donacions. Destaquen 25 liquidacions per deslocalitzacions fictícies a l’estranger per 27,5 milions i 20 actuacions per canvis de residència ficticis a altres comunitats autònomes, que van proporcionar 1,2 milions. A més, durant el 2021 també es van practicar un total de 14 liquidacions per un import 22,1 milions d’euros per béns situats a l’estranger.

Giró descarta un «infern fiscal»

Inspecció és en l’àmbit en el qual més recursos van aflorar, amb el 65% del total. Aquestes dades les van presentar el conseller de Economia, Jaume Giró, acompanyat per la secretària d’Hisenda, Marta Espasa; i el director general de la Agència Tributària de Catalunya (ATC), Eduard Vilà, en el marc del «Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2019-2022» corresponent a l’exercici 2021.

Giró va tornar a rebutjar que Catalunya sigui un infern fiscal i va considerar el frau com la conducta que mereix el menyspreu més gran perquè afecta a tota la societat, i, particularment contra les persones més fràgils i vulnerables. El conseller va afirmar que el seu objectiu és «fer de Catalunya un infern per als defraudadors fiscals». En aquest sentit va destacar la propera incorporació 20 persones al cos d’inspectors i 120 al de gestors tributaris. L’ ATC té actualment una plantilla de 799 persones. Espasa va destacar que malgrat la pandèmia, s’han assumit el 75% de les mesures previstes en el pla i el 17% ho han estat parcialment.

Prem per veure més contingut per a tu