Diari de Girona

Diari de Girona

Pimec critica que les pimes espanyoles paguen la cinquena llum més cara d’Europa

Les empreses petites i mitjanes del país abonen de mitjana gairebé 23 cèntims pel kWh, un 15% més que Portugal i un 27% més que França

Línies elèctriques | EUROPA PRESS

Nou desajust competitiu per a les pimes d’Espanya. Segons la patronal catalana que les representa, Pimec, les petites i mitjanes empreses del país són les cinquenes que paguen l’electricitat més cara d’Europa. Així ho recull un informe en què, sobre la base de dades d’Eurostat, analitzen el preu d’aquest subministrament en el període que va del 2018 al 2021. Segons això, les empreses que consumeixen menys de 20 MWh van pagar l’any passat 22,96 cèntims pel kWh, un 13,3% menys que tres anys abans, però més que en 19 països més analitzats.

L’estudi reflecteix que Itàlia, Irlanda, Alemanya i Bèlgica són les úniques que superen Espanya, amb preus que van des dels 27 cèntims al país transalpí fins als 23 cèntims de les pimes belgues. Tot i això, figuren a continuació altres grans economies europees com Portugal (en tretzena), França (en tretzè lloc), Dinamarca (la setzena) o Noruega i Finlàndia, que tanquen el rànquing. En concret, les pimes espanyoles paguen la llum un 15% més cara que les de Portugal, un 27% més que les de França i més del doble que a Noruega o Finlàndia.

«Els costos de l’electricitat són un factor força important en la determinació del grau de competitivitat d’una economia: es tracta d’un ‘input’ que, amb diferents intensitats i amb diferents incidències segons els sectors, utilitzen totes les empreses, siguin industrials o del sector serveis», contextualitza la patronal al seu informe, en què a més assenyala les diferències en funció de la grandària de l’empresa.

Perquè d’acord amb aquesta mateixa recopilació de dades, el preu que paguen aquest conjunt d’empreses a Europa és un 58% més alt que el que paguen aquelles companyies d’una mida una mica més gran, és a dir, que consumeixen entre 20 i 500 MWh. I la diferència escala fins al 81% si la comparació es fa amb corporacions que consumeixen fins a 2.000 MWh.

Compartir l'article

stats