Segueix-nos a les xarxes socials:

L’atur torna a pujar un 3,8% durant el mes d’agost a les comarques gironines

El final de la temporada d’estiu fa sumar 1.188 persones apuntades al servei públic d’ocupació i la xifra puja fins a les 32.201; l’afiliació registra una baixada de l’1% i se situa en 367.725 treballadors donats d’alta

L’atur torna a pujar un 3,8% durant el mes d’agost a les comarques gironinesACN

Segon mes consecutiu que l’atur registra una pujada a les comarques gironines, confirmant la tendència de les estadístiques que ja va donar el Ministeri de Treball i Economia Social el passat mes de juliol. Històricament, entre els mesos de juny i juliol sempre hi havia una baixada de les persones aturades a causa de les últimes contractacions de l’estiu. Aquest any, no ha estat així i es va produir un ascens mensual de l’1,2%. Les xifres de l’agost, coincidint amb el final de la temporada d’estiu, fan enfilar una mica més les persones apuntades al servei públic d’ocupació en el territori gironí. Ara en són 32.201, 1.188 més que el juliol, amb un increment del 3,8%. Tot i així, respecte a l’agost de l’any passat continua havent-hi gairebé un 9% menys de persones aturades.

Això no obstant, així com la pujada de juny a juliol no va ser habitual segons les estadístiques històriques, la del juliol a l’agost és més normal. Tot i així, i com ja va passar el juliol, la xifra de persones apuntades al servei públic d’ocupació no va ser més baixa que la de l’agost de fa tres anys, l’últim estiu abans de l’arribada de la pandèmia. En aquella ocasió es van comptar 32.106 aturats, mentre que a l’agost d’enguany n’han estat 95 més. Tanmateix, és una bona xifra si es compara amb altres mesos d’agost. Mirant anys anteriors no se’n troba una que baixi de les de 2019 i d’enguany des de 2008, abans de l’esclat de la crisi immobiliària.

Si es desglossa per sectors, s’observa que el de serveis, el majoritari i que inclou gremis arrelats al turisme com el de l’hostaleria i la restauració, és el que puja més en nombre d’aturats. En concret, n’hi ha 1.062 més dels que hi havia el juliol, situant la xifra en els 22.571. Mentrestant, el sector de la construcció té 149 aturats més dels que hi havia al juliol i el de la indústria 88. En canvi, l’agricultura és l’únic sector que baixa en nombre de persones desocupades. Ho fa en 67 persones, situant la xifra en 815.

Girona és la província catalana on l’atur puja més durant l’agost, superant la mitjana catalana i espanyola

Com també va passar el juliol, Girona és la província catalana que té una pujada més significativa (+3,8%), superant la mitjana catalana que és del 2,8%. De fet, l’única província que està per sota d’aquesta mitjana és Barcelona (+2,5%), mentre que Tarragona (+3%) i Lleida (+3,6%) també la superen. En el conjunt d’Espanya l’atur també ha pujat un 1,4% i ho ha fet en gairebé totes les províncies. Tot i així, set províncies, amb Huelva (-3,6%) i Saragossa (-1,4%) al capdavant, han continuat de baixada.

L’afiliació baixa

Després de sis mesos consecutius de pujada, les persones gironines afiliades a la Seguretat Social tornen a baixar. Dels 371.726 treballadors donats d’alta el juliol -rècord de la sèrie històrica-, s’ha passat als 367.725 a l’agost, el que significa un descens de l’1%. Tanmateix, aquesta era una davallada previsible, ja que històricament, els cotitzants baixen entre els mesos de juliol i agost -exceptuant el 2020 quan es va pujar un 0,2%-. El final de l’estiu, combinat amb la inflació per sobre dels dos dígits, ha fet que l’ocupació es ressentís a l’agost. També és d’esperar que el nombre d’afiliats continuï a la baixa quan surtin les dades de setembre, perquè en l’última dècada la xifra del setembre mai ha superat la de l’agost.

El nombre d’afiliats baixa en les franges compreses entre 16 i 49 anys, mentre que puja lleugerament dels 50 anys cap endavant

Tot i aquesta lleugera baixada de l’1%, el nombre de treballadors donats d’alta continua sent alt. De fet, és la segona xifra més alta de la sèrie històrica i supera en un 4,5% el de l’agost de l’any passat, quan es van registrar 351.138 cotitzants. També és remarcable que en els grups d’una franja d’edat entre 16 i 49 anys, el nombre de treballadors donats d’alta a la Seguretat Social disminueixi sensiblement. En canvi, en els grups de 50 anys cap endavant la xifra d’afiliats puja lleugerament. 

La dinàmica en el conjunt de Catalunya i Espanya ha estat aquesta baixada en el nombre d’afiliats. Arreu del territori català se n’han sumat 3.590.758, un 1,6% menys que el juliol. Girona està per sota aquesta mitjana catalana, que només supera la província de Barcelona (-1,8%). En canvi, Lleida (-0,3%) i Tarragona (-0,8%) davallen menys que les comarques gironines. A Espanya, també s’ha davallat un 0,9% i s’han comptat 20,1 milions de treballadors donats d’alta durant l’agost.

Les claus de les dades d’atur del mes d’agost

De la mateixa manera que l’inici de la temporada d’estiu és bona per l’ocupació, el final de la mateixa deixa mals registres. L’agost va tancar amb 187.000 cotitzants menys i 40.000 més, unes xifres menys dolentes que en el terme mitjà dels anys anteriors a la Covid-19, i tot això en plena inflació i amb una guerra amb l’est d’Europa que enterboleix les economies de tot el continent.

Les sempre males estadístiques d’agost per l’ocupació es van produir amb unes bases més sòlides amb la nova reforma laboral, ja que, tot i les xifres dolentes, les contractacions indefinides segueixen a l’alça i l’ocupació continua guanyant en estabilitat. Així, hi ha alguns claus que expliquen les dades d’afiliació publicades pel Ministeri de Treball i Seguretat Social.

Una d’elles és que l’ocupació baixa, però ho fa menys que abans de l’arribada de la pandèmia. Una dada per l’optimisme és que la destrucció de llocs de treball ha estat menor del que es podia anticipar el juliol, quan el mercat laboral va començar a frenar-se. En canvi, la dada negativa és els dies 30 i 31 d’agost solen ser dies d’alta extinció de contractes, però aquest any ha estat especialment intensa.

Una altra de les claus és que puja l’atura, però continua en el seu nivell més baix des de 2008. Tot i així, Espanya és l’estat de la Unió Europea amb un índex més gran de desocupats i quatre de cada 10 aturats no cobren prestació ni cap subsidi del SEPE.

Per altra banda, el sector privat aguanta en les xifres, mentre l’educació torna a enfonsar la mitjana de l’afiliació a Espanya. En tot cas, i el contrari del que va passar en anys anteriors, l’hostaleria no ha contribuït a destruir llocs de treball i, fins i tot, va créixer lleugerament durant l’agost. Els que no van pujar van ser els autònoms, que han baixat en 13.509 persones i s’ha situat en 3,3 milions la xifra d’autoempleats.

Per últim, Catalunya lidera la destrucció de treball. El final de la temporada turística a Girona i Tarragona, combinat a la de la campanya de fruita a Lleida van fer pujar els acomiadaments en un mes tradicionalment dolent per l’ocupació. GABRIEL UBIETO

Prem per veure més contingut per a tu