La Casa de Cultura de Girona acull des d'aquest dilluns una exposició de retroinformàtica organitzada per l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG) i el Tecnoateneu de Vilablareix, i que ha estat comissariada per Marc Malagelada, enginyer tècnic en informàtica de sistemes i col·leccionista d’ordinadors clàssics.

L’exposició, que romandrà oberta fins al divendres 18 de novembre, pretén, a través d’una sèrie de panells informatius, que els visitants puguin conèixer la història, curiositats i anècdotes dels primers microordinadors que, a principis de la dècada dels vuitanta, van arribar a la demarcació de Girona. Un dels exemples, és l’empresa Ventamatic de Roses, una de les companyies pioneres en la importació d’ordinadors a les comarques gironines, i de la difusió de la cultura de la microinformàtica a través de revistes fotocopiades i cassets amb programes.

A les vitrines que conformen l’exposició es troben alguns dels models informàtics que van marcar aquella època: els Sinclair ZX80 i ZX81, tota la família Spectrum (48K, Spectrum+, Spectrum+2...) o els primers models d’Apple, entre d’altres.

L’exposició s’emmarca dins dels actes dels Premis E-TECH 2022, uns guardons organitzats per l’AENTEG, que tenen com a objectiu reconèixer les empreses, institucions, entitats i persones de les comarques gironines que contribueixen al desenvolupament i la difusió entre la societat de les TIC (tecnologies de la comunicació i la informació).