Diari de Girona

Diari de Girona

La Costa Brava no superarà l’impacte econòmic de la pandèmia fins al 2023

L'economista Josep Oliver admet que l'economia gironina es frenarà però es resisteix a parlar de recessió

Presentació de l’anuari a Girona. Aniol Resclosa

Les comarques de la Costa Brava, l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva, no superaran l’impacte de la covid fins al 2023. Sobretot, pel pes que el turisme i els serveis tenen a les tres demarcacions gironines. És una de les conclusions que posa en relleu l’Anuari Econòmic Comarcal 2022 de BBVA, elaborat pel catedràtic d’economia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l’estudi, Josep Oliver.

L’anuari econòmic analitza el creixement a partir del Valor Afegit Brut (VAB), un indicador que mesura la riquesa generada. Segons aquest índex, l’any passat les comarques gironines van créixer un 6,9%, tan sols per darrere de Tarragona, on la pujada va ser del 7,4%, i per sobre de la mitjana catalana (5,8%).

Pel que fa a les xifres, totes les comarques de la província de Girona registren un creixement del VAB, tanmateix, sortida de la crisi de la covid s’està fent a dues velocitats. Dins el primer grup s’hi troben el Gironès (+7,7%), el Pla de l’Estany (+7,2%), el Ripollès (+6,2%) i la Garrotxa (+5,9%). I dins el segon, el Baix Empordà (+7,4%), l’Alt Empordà (+5,9%) i la Selva (+6,7%). Segons detalla Oliver la dependència que les tres comarques de la Costa Brava tenen del sector de serveis, i més en concret del turisme, comporta que la seva recuperació sigui més lenta. En canvi, per contra, el pes de la indústria capgira la balança a favor de les altres demarcacions gironines. «Quan mires allò que està passant aquest 2022 al Gironès, al Pla de l’Estany o al Ripollès, ja es pot afirmar amb rotunditat que aquestes comarques ja han superat l’impacte de la covid», afirma el catedràtic d’economia. «En canvi, les altres encara hauran d’esperar-se fins ben entrat el 2023 per tancar l’esquerda de la pandèmia i superar-ne la ferida», detalla l’autor de l’informe del BBVA.

A Girona, si s’analitza per sectors, aquells que més van impulsar-se durant el 2021 van ser els serveis (comerç, hostaleria o transport) i la indústria (tant l’alimentària com la metal·lúrgica). De fet, a la demarcació, el VAB dels primers va créixer un 7,8%; i el de la indústria, per la seva banda, ho va fer un 6,9%. Ara bé, l’economista també subratlla que aquí hi ha llums i ombres. I per deixar palès que hi ha sectors que encara tenen camí per recórrer, ho exemplifica traient xifres de turisme. Més en concret, de pernoctacions a la Costa Brava. «Abans de la pandèmia, l’any 2019, es va arribar als 11,7 milions de pernoctacions; el 2020, aquesta xifra va caure fins als 3 milions, i l’any passat, va remuntar fins als 6 milions», explica. «Per tant, la caiguda va ser intensa; i tot i que el 2021 el creixement va ser fort, encara és insuficient», afirma Oliver.

L’economista, a títol personal, considera que arran de la inflació, i les incerteses derivades de la guerra a Ucraïna, l’economia gironina patirà una «frenada». La principal causa explica que és la crisi energètica, tanmateix, creu que «estem suportant la transferència de recursos raonablement bé». «Fins a l’estiu de l’any que ve no cal preocupar-se per problemes d’abastiment», assegura.

Compartir l'article

stats