Els objectius de reducció de fitosanitaris no amenacen la seguretat alimentària

La Comissió Europea adverteix que qualsevol incompliment tindrà efectes a llarg termini

Aplicació de productes fitosanitaris en una foto d'arxiu

Aplicació de productes fitosanitaris en una foto d'arxiu / Diari de Girona

Jesús Domingo

La Comissió Europea (CE) ha dit, sobre la base d'un estudi realitzat sobre l'ús sostenible de productes fitosanitaris, que es confirma que els objectius de reducció de fitosanitaris recollits en la proposta sobre l'ús sostenible dels mateixos no amenaça la seguretat alimentària. A més, insisteix que aquesta conclusió no canvia pels impactes negatius a curt termini de la guerra d'Ucraïna. Per contra, la Comissió reitera que qualsevol incompliment de l'objectiu de reducció de fitosanitaris tindrà ara efectes a llarg termini i potencialment irreversibles en la nostra seguretat alimentària en el futur.

Els objectius de reducció són un 50% en l'ús i el risc de productes químics (pesticides) i una reducció del 50% en l'ús de productes més perillosos el 2030. En el cas dels pesticides químics, l'objectiu es mesurarà per les quantitats de substàncies actives contingudes en els plaguicides que es comercialitzen i, per tant, s'utilitzen a cada Estat membre. En el cas dels plaguicides més perillosos, es mesuraran utilitzant dades sobre les quantitats de substàncies actives més perilloses, els anomenats “candidats a la substitució”, contingudes en els plaguicides que es comercialitzin i, per tant, s'utilitzin a cada Estat membre.

Progressos dels Estats membres

Segons la CE, els Estats membres ja han fet progressos substancials cap als objectius. La Comissió insisteix que la Unió Europea està avançant en la direcció correcta amb vista a assolir els objectius de reducció del 50% en l'ús i el risc de plaguicides químics i més perillosos per al 2030. No obstant, la CE segueix sense aclarir en base a què proposa una reducció d'un 50% i no d'un 37% o d'un 55%, per posar un exemple. Serà per utilitzar una xifra rodona?