Ajuda de 200 euros: aquest és l'últim missatge que Hisenda està enviant

T'expliquem com saber si has rebut l'ajuda i els intents de frau que hi ha al darrere d'aquest xec

Bitllets, en una imatge d'arxiu.

Bitllets, en una imatge d'arxiu. / CC0

Olaya López Munuera

L'ajuda de 200€ per a alimentació és un 'xec' aprovat pel govern espanyol a l'inici de l'any per a reduir la pressió de la inflació i l'alça dels preus entre les famílies vulnerables: en concret, aquelles que tenen una renda inferior a 27.000€ anuals, el patrimoni dels quals no supera els 75.000€ (excloent l'habitatge habitual) i que no han percebut l'Ingrés Mínim Vital.

Segons els càlculs de l'executiu, més de quatre milions de famílies es beneficiaran d'aquesta ajuda, el termini de sol·licitud de la qual es va obrir el passat 15 de febrer i es va tancar el passat 31 de març. Durant els primers dies del període, la pàgina web de l'administració va col·lapsar davant l'allau de sol·licituds arribant a una mitjana de 200.000 per dia.

El passat 31 de març es va tancar el termini per demanar l'ajuda, per la qual cosa són molts els ciutadans que ja han presentat la sol·licitud i estan esperant que es resolgui i, en cas que sigui afirmativament, al fet que els ingressin els diners en els seus comptes bancaris. Mentrestant, Hisenda ha emès un avís pels intents de frau fent-se passar per l'Agència Tributària.

Com saber si hem rebut l'ajuda de 200€

Per comprovar si hem rebut l'ajuda del govern, hem d'accedir a la seu electrònica de l'Agència Tributària i, una vegada allí, identificar-nos mitjançant algun dels sistemes que ofereix l'administració (com el certificat digital o la Cl@ve Pin). Una vegada dins de la seu, s'accedeix a la 'Consulta de sol·licituds presentades' i es comprova si la del xec es troba en estat de 'Alta' o 'Baixa'.

Si la nostra sol·licitud es troba en 'Baixa' significa que no ens han concedit l'ajuda, mentre que si està marcada com a 'Alta' significa que ja tenim concedit el xec i que només és qüestió de temps que la ingressin.