Mor l'expresident de Telefónica César Alierta

L'advocat i empresari saragossà patia problemes cardiovasculars des de fa uns anys

Redacció

L'expresident de Telefónica César Alierta (Saragossa, 1945-2024)  ha mort aquest dimecres als 78 anys a la clínica Quirón de Saragossa després de l'empitjorament de la seva malaltia. Alierta ha patit greus problemes de salut els últims anys i fins i tot el 2020 també va estar ingressat en coma induït per un problema cardiovascular.

L'advocat i empresari aragonès va ser el president executiu de Telefónica des del juliol del 2000 fins a l'abril del 2016. Alierta va continuar després al capdavant de la Fundació Telefónica fins al 2022 quan el va rellevar en el càrrec José María Álvarez-Pallete  Va passar llavors a dedicar-se íntegrament  a la Fundació ProFuturo, que desenvolupa un programa d'educació digital als països més vulnerables del món. Alierta va seguir vinculat a la Fundació Telefònica com un dels seus patrons.

Va ser el màxim accionista del Reial Saragossa des de l'estiu del 2019 fins a l'abril del 2022,  quan va vendre el club juntament amb la resta de la Fundació Reial Saragossa 2032 a l'actual grup inversor encapçalat per Jorge Mas.

Es dóna la circumstància que el mes de novembre passat va morir l'exconseller delegat del Reial Saragossa entre el 2019 i el 2022 Luis Blasco Bosqued, als 78 anys, després d'una llarga malaltia que ja patia fa uns anys. Blasco,  un home d'absoluta confiança  de César Alierta, amic des de la infància, va ser nomenat conseller del club aragonès el 2019, a l'última època de la Fundació Saragossa 2032.

Fill del que va ser alcalde de Saragossa Cesáreo Alierta Perela,  és llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa i  Màster en Administració d'Empreses  per la Universitat de Columbia (Nova York) el 1970. Precisament a Nureva York, el juny de 2010, va rebre la Medalla d'Or de l'Americas Society en reconeixement a la seva important contribució al creixement i desenvolupament de Llatinoamèrica.

Cinc anys abans, també a la mateixa ciutat, Alierta va rebre el premi Empresari Espanyol Global (The Global Spanish Enterpreneur), atorgat per  la Cambra de Comerç d'Espanya-Estats Units.  Un guardó que reconeixia l'entrada del Grup Telefónica a l'índex borsari Dow Jones Global Titans 50 de Nova York.

Alierta va arribar a la presidència de Telefónica el 2000,  a iniciativa del govern espanyol de José María Aznar , substituint en el càrrec Juan Villalonga.

També va presidir la Comissió de Retribucions i va ser vocal de la de Comissió de Nomenaments al Consell d'Administració d'International Consolidate Airlines Group (IAG),  la companyia resultant de la fusió entre Iberia i British Airways.

A més, va presidir des de la seva creació, el febrer del 2011, el Consell Empresarial per a la Competitivitat (CEC), una entitat constituïda per 15 grans empreses i  l'Institut d'Empresa Familiar  que suma compromisos i esforços per aportar propostes que millorin la competitivitat, ajudin a la recuperació econòmica i enforteixin la confiança internacional a Espanya.