La importació de cereals a Espanya superarà els 24 milions de tones

Aquesta xifra suposa un increment de més del 13% respecte la campanya anterior

Una recol·lectora, treballant en un camp de blat en una foto d'arxiu.

Una recol·lectora, treballant en un camp de blat en una foto d'arxiu. / JA Riera

Jesús Domingo Martínez

La feble producció de cereals obtinguda a Espanya durant l'actual campanya 2023/2024 forçarà a incrementar les importacions de cereals per cobrir el consum que es preveu. Segons les dades avançades pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), les compres a l'exterior podrien superar els 24 milions de tones, xifra que dobla la producció estimada (d'11,6 milions de tones) i suposa un increment d'una mica més del 13% respecte a la campanya anterior.

En la present campanya 2023/2024, la producció espanyola hauria registrat una caiguda del 36% respecte a la ja curta collita de la campanya anterior a conseqüència de la sequera, que hauria provocat una disminució tant de la superfície sembrada com dels rendiments. Encara que el consum també serà una mica més curt, en particular el destinat a alimentació animal, Espanya haurà d'importar una mica més de 24 milions de tones de cereals per cobrir la demanda interna.

El blat de moro, estable

L'augment es deurà principalment a l'increment de les importacions de blat tou (que podrien arribar als 8,5 milions de tones, davant dels 7,3 milions de 2022/2023) i d'ordi (que passarien de 2,29 milions de tones a la campanya anterior a 3,9 milions en l'actual), ja que les de blat de moro es mantindran pràcticament estables (10,9 milions de tones el 2022/23; 10,8 milions previstos per al 2023/24).

La caiguda de la demanda per a alimentació animal es deurà principalment a la disminució del consum d'ordi i d'altres cereals secundaris, com el sègol, la civada i el triticale; el de blat es mantindrà estable i el de blat de moro creixerà lleugerament, segons les previsions del Ministeri. Les exportacions disminuiran novament i amb prou feines superaran les 620.000 tones. Pel que fa a les existències al final de la campanya, podrien disminuir en mig milió de tones, aproximadament, respecte a la campanya anterior, sobretot per la caiguda de les reserves de blat tou i ordi.