L'educació catalana ocupa les primeres posicions de l'Estat en accés a la societat de la informació i la comunicació, tal com posa de manifest l'edició 2019 de l'anuari estadístic «Les xifres de l'educació a Espanya», que aquest Ministeri acaba de publicar i fa referència al curs 2016-2017.

Una dada significativa és que el 98,2 per cent dels centres educatius catalans tenen accés a connexió wifi, el 98% pel que fa als de titularitat pública -i acostant-se al 100% en el cas de secundària- i el 98,6 pel que fa als privats.

A l'extrem oposat de Catalunya hi ha el País Valencià, que és de les últimes comunitats autònomes de l'Estat en el recompte d'aules amb wifi, després d'Andalusia, Aragó i la Rioja, on dos de cada tres centres (el 66,4%) tenen internet sense cables. La mitjana estatal indica que 9 de cada 10 centres docents ja gaudeixen d'aquest recurs.

A partir d'entrevistes fetes a alumnes, l'informe del Ministeri d'Educació recull que el 92,7% dels escolars catalans d'entre 10 i 15 anys utilitzen internet, la gran majoria dels quals des de casa: el 91,9%, enfront del 81,7% que s'hi connecta des del centre educatiu. Tot i la diferència d'onze punts, en comparació amb altres zones de l'Estat, la bretxa digital entre els escolars catalans no es considera molt rellevant, ja que l'accés a la societat del coneixement dels adolescents es fa en proporcions molt similars tant a casa com a través dels recursos que els ofereix l'escola.

Pel que fa al nombre d'alumnes per ordinador que s'utilitza per a tasques educatives i d'aprenentatge, la mitjana de les aules catalanes és de 3,4 estudiants per aparell. Només tenint en compte la xarxa pública, a les classes de primària fa dos cursos hi havia tres alumnes per ordinador; i 3,4 pel que fa als instituts de secundària i de formació professional.

Una altra dada destacable és el percentatge de centres amb serveis d'Entorn Virtual d'Aprenentatge: el 50% de Catalunya passa en gairebé 10 punts la mitjana de l'Estat, situada en el 40,1%. El sistema català també supera amb escreix la disposició de fibra òptica general d'Espanya, on 4 de cada 10 centres (41%) tenen aquest tipus de connexió: a Catalunya la tenen el 88%, amb un 78% al País Basc i molt lluny del 0% dels col·legis i instituts balears, del 0,7% dels gallecs i del 14,7% dels valencians.

D'altra bnda, a la majoria de centres públics catalans, el 40,3% de les velocitats d'accés a internet a primària són de més de 50 megabytes per segon (Mbps) i fins a 100, que a secundària augmenta fins al 48,5%.