Una vintena d'escoles gironines participen en el programa «Tirabuixó». Es tracta d'uns exercicis acompanyats de música que es fan durant set minuts abans d'entrar a l'escola, que permeten que tant els docents com l'alumnat comencin les classes en un estat «més calmat». «No es tracta de relaxació, sinó de consciència corporal. El que es busca és que iniciïn la jornada més connectats», va explicar Barbara Van Hoestenberghe, una de les responsables.

Van Hoestenberghe va dir que des que van començar a l'escola Joan Reglà, de Bàscara, no han parat d'incorporar centres. «Es tracta d'una inversió en benestar. No tindràs una pissarra digital, però, en canvi, els mestres i els alumnes de la teva escola estaran més connectats», va assenyalar la responsable de la música.

Tot plegat ha portat les dues impulsores del projecte, Lola Robles i Barbara Van Hoestenberghe, a exportar-lo a altres centres; i ja són disset les escoles de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Garrotxa que hi participen. A més, hi ha dos instituts de Secundària que també s'hi han interessat, i quatre escoles més amb intenció d'implantar algun dels projectes.

«Més desperts i tranquils»

Van Hoestenberghe va explicar que el programa ajuda mestres i alumnes a concentrar-se i a entrar en una «actitud de calma que va molt bé per aprendre». «Estan més desperts i tranquils, però no pas relaxats», va concretar.