L'exsecretari general del PCE Francisco Frutos, que dimecres passat va participar en un acte de suport a la candidatura del socialista Miquel Iceta, ha signat un manifest que demana el vot per a Retallades Zero per considerar-lo "el vot útil" de l'"esquerra que diu no a la independència".

L'exlíder del PCE s'ha significat en els últims mesos com una de les veus de l'esquerra més crítiques amb el procés independentista i, de fet, es va enfilar a l'escenari per parlar al final de la multitudinària manifestació del 29 d'octubre a Barcelona organitzada per Societat Civil Catalana.

El 13 desembre, Frutos va protagonitzar, al costat de l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, la presentació d'un manifest promogut pel col·lectiu socialista Roj@s en suport a Iceta, al col·legi de Periodistes de Catalunya.

També ha signat un manifest, a què ha tingut accés Efe, titulat "Vota Retallades Zero", en suport a la candidatura liderada per Núria Suárez per a les eleccions del 21D, en el qual s'enumeren les "retallades" que "han perjudicat seriosament les condicions de vida i treball i el benestar social de la majoria de catalans".Mariscal, Colomo i Millás a favor del manifest Retallades Zero

A més de Frutos, que no forma part de cap llista electoral, també han signat el manifest de Retallades Zero intel·lectuals que ja havien expressat recentment el seu suport a aquesta formació, com l'escriptor Juan José Millás, el pintor Antonio López, els dibuixants Javier Mariscal i Nazario o el director de cinema Fernando Colomo, que va dirigir l'espot de campanya de la candidatura.

Entre les personalitats que subscriuen el manifest també es troben els escriptors Fernando Schwartz i Luis Antonio de Villena, l'actor Manuel Galiana, el periodista Raúl del Pozo i el director Jorge Eines.

En el manifest s'afirma que el Govern cessat encapçalat per Carles Puigdemont "ha perjudicat seriosament la convivència i la democràcia, intentant imposar la independència contra la voluntat de més de la meitat dels catalans".

"El procés ha estat una estafa antidemocràtica i antisocial", afirma el text, que acusa el Govern de Puigdemont d'haver "malgastat els diners públics en el finançament d'associacions sobiranistes i ambaixades".

També han responsabilitzat al Govern de Mariano Rajoy d'haver radicalitzat la "fractura social": "Les dues dretes busquen amagar sota les banderes la seva corrupció i les retallades".

El manifest presenta Retallades Zero com el vot "útil per enfortir la unitat, superar la fractura social i recompondre els llaços històrics i culturals, econòmics i afectius, de respecte i admiració mútua entre els catalans i amb la resta d'Espanya".