Com no podia ser d'una altra forma, el procés va estar molt present al debat entre els cinc principals candidats a les eleccions generals del proper diumeng i va provocar l'aparició de les primeres propostes dels líders polítics i també les primeres picabaralles entre ells. En aquest sentit, el president del Govern en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va prometre que si segueix governant després dels comicis promourà una reforma del Codi Penal per prohibir «d'una vegada per totes els referèndums il·legals», dins de diverses mesures per resoldre la crisi de convivència a Catalunya. Paral·lelament, el candidat del PP, Pablo Casado, va preguntar en repetides ocasions a Sánchez si considera que Catalunya és una nació, una qüestió que el líder socialista va evitar respondre.

En tot cas, Sánchez va defensar que la «crisi» de Catalunya s'ha de resoldre mitjançant «espais de diàleg i trobada». Per a això, va anunciar que posarà en marxa tres mesures si governa la propera legislatura: implantar una assignatura obligatòria d'educació en valors civils, constitucionals i ètics; modificar la llei general audiovisual perquè la direcció dels ens públics tingui el suport de dos terços dels parlaments, evitant així el «sectarisme de TV3», i incorporar al Codi Penal la prohibició de celebrar referèndums il·legals.

Aquests anuncis van ser criticats pels líders de PP, Pablo Casado; de Ciutadans, Albert Rivera; i de Vox, Santiago Abascal, que van retreure a Sánchez que va ser el PSOE qui va eliminar el 2005 la penalització per la celebració de referèndums il·legals. «És hilarant i ofensiu», va criticar Abascal.

Casado i Rivera van retreure a més al candidat socialista la seva «inacció» a Catalunya i li van exigir que a les seves circumscripcions es voti en llibertat diumenge que ve. «El faig responsable que a Catalunya es pugui votar en llibertat», va avisar el candidat del PP. «Actuï i si no garanteix eleccions netes la responsabilitat serà del seu Govern», va coincidir el líder de Ciutadans. Per part seva, el candidat d'Unides Podem, Pablo Iglesias, va assegurar al final d'aquest bloc que «crec que Catalunya serà una excusa perquè hi hagi un pacte entre el PP i el PSOE».

El candidat socialista va anunciar que si governa després del 10-N elevarà el rang de l'àrea econòmica i crearà una vicepresidència econòmica que tindrà al capdavant una dona, l'actual ministra en funcions, Nadia Calviño. En el segon bloc del debat, el referit a l'economia, Sánchez també va anunciar que si governa crearà un ministeri en la lluita contra la despoblació i el repte demogràfic.

Posteriorment, el líder del PP i el de Ciutadans van tenir un enfrontament directe a causa de la corrupció, després d'haver tingut ja un desacord en el debat en parlar sobre Catalunya. Rivera va demanar a Casado que «deixi anar llast» dels casos de corrupció i li va retreure que, tot i que governen junts a diverses comunitats i ajuntaments, a Cs els «costa moltíssim». Casado el va replicar afimant que només pretén «enfangar el terreny de joc» i el va instar a mirar els casos que hi ha al seu partit perquè no pot donar lliçons en aquest sentit.

Per part seva, Iglesias va assenyalar que «hi ha una desacceleració econòmica i és necessari prendre una decisió política: si retallar per baix o per dalt. Nosaltres proposem fer-ho per dalt, que recuperem els diners del rescat a la banca aplicant la Constitució, limitant també el preu del lloguer, revaloritzant les pensions amb l'IPC. Crearem també una empresa elèctrica pública per protegir la gent».

Finalment, el candidat de Vox va advertir que «les autonomies, l'espoli a la classe mitjana i el finançament encobert de la immigració il·legal estan arruïnant Espanya. Tot això està endeutant els espanyols».