09 de maig de 2019
09.05.2019
Diari de Girona

La Fiscalia investiga un alcalde gironí per empadronar veïns només per a les eleccions

Acusen el batlle de Das, Enric Laguarda (ERC), de prevaricació i delicte electoral

09.05.2019 | 11:36
Enric Laguarda en una imatge d'arxiu | ACN

La Fiscalia de Girona investiga una denúncia per un presumpte delicte electoral i un altre de prevaricació contra l'alcalde de Das, Enric Laguarda (ERC). El ministeri públic actua després que dos regidors del municipi de la Cerdanya -Pere Arderiu i Lluís Mas- detectessin diverses irregularitats detectades després de les eleccions generals del 28 d'abril. Segons una denuncia a la Junta Electoral, el padró del municipi ha augmentat de forma notable en els últims mesos de forma irregular al mateix temps que alguns veïns han vist com els donaven de baixa i no van poder votar en les últimes generals. L'alcalde ha negat qualsevol tipus d'irregularitat i ha denunciat una campanya de descrèdit.

Al darrere d'aquestes presumptes irregularitats, els dos regidors hi veuen la mà de l'alcalde, que relacionen amb l'empadronament irregular de quatre persones al seu domicili i d'una altra família a l'edifici on hi ha l'ajuntament. Segons la denúncia, sospiten que aquests empadronaments coincidint amb el període electoral s'haurien fet a canvi de forfets gratuïts per esquiar a l'estació de Masella.

Irregularitats en el sorteig de la mesa electoral

Segons la denúncia presentada a la Junta Electoral deZona (JEZ), en el primer sorteig que es va dur a terme el 29 d'abril passat per designar els components de les meses electorals dels pròxims comicis municipals no s'havia generat el fitxer a l'aplicació que fa aquesta tria. Per aquest motiu, l'oposició va instar a repetir-lo en aquell mateix moment i, en aquesta segona vegada, es va realitzar sense incidències. Tot i això, quan es va dir el nom d'una de les components, segons l'escrit presentat a la Junta Electoral de Zona, es va preguntar qui era aquesta persona i si estava empadronada al poble. El motiu és que se sospita que no hi resideix, tot i que hi treballa al bar municipal, i que també hi poden haver altres casos similars.

Davant la discrepància sobre el procediment per efectuar el sorteig de la composició dels membres de les meses electorals, la JEZ ha determinat que aquest s'ha de tornar a fer aquest dijous a les cinc de la tarda, segons ha explicat Mas. A més, els dos regidors del PDeCAT de Das han demanat la convocatòria d'un ple extraordinari per tal que l'alcalde doni explicacions sobre les actuacions que s'han dut a terme en aquest mandat en relació amb el padró. També volen accedir al llistat de persones del municipi que disposen del forfet de l'estació d'esquí de Masella, per comprovar si s'ha incrementat el cens amb la finalitat de poder obtenir-lo.

L'alcalde nega les irregularitats

L'alcalde de Das, Enric Laguarda (ERC), ha assegurat que «no hi ha hagut cap irregularitat» en el padró municipal, i que tots els procediments d'altes i baixes «han estat validats pel responsable jurídic de l'Ajuntament», que és el secretari. Així, ressalta que en contra del que exposen els dos regidors deunciants (Lluís Mas, no adscrit, i Pere Arderiu, del PDeCAT) a través d'una denúncia interposada a la Junta Electoral de la Zona (JEZ), tant la família empadronada a casa del seu pare com la que regenta el bar ubicat a la casa consistorial són «correctes».

Pel que fa a les irregularitats detectades per part de la JEZ en el sorteig de les meses electorals pels propers comicis municipals, Laguarda sosté que aquestes consisteixen en un error en la manipulació del programa informàtic per part del secretari, per la qual cosa s'ha hagut de repetir el sorteig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook