L'expresident català Carles Puigdemont, guanyador de les europees a Catalunya, ha considerat que ja té "l'acta d'eurodiputat" perquè se l'han donat els ciutadans amb els seus vots, però en qualsevol cas ha remarcat que té preparada la "batalla" legal per superar totes les traves.

Puigdemont ha ofert una roda de premsa a través de videoconferència, des de Brussel·les, a la seu electoral de JxCat, amb la regidora electa de Barcelona Elsa Artadi i el director de les campanyes, Albert Batet.

L'eurodiputat electe ha assegurat que es veu el 2 de juny en la constitució del Parlament Europeu i ha posat èmfasi en què l'acta, segons el seu parer, ja se l'han donada els ciutadans amb els seus vots.

"L'acta de diputat ja la tinc, me la donen els ciutadans", ha subratllat Puigdemont, que ha remarcat que la tasca de les institucions només és "tramitar administrativament el que decideixen els ciutadans".

No obstant això, Puigdemont i l'altre electe de JxCat, Antoni Comín, s'enfronten a dificultats jurídiques per recollir l'acta, ja que un informe jurídic del Parlament Europeu conclou que és necessari fer-ho físicament a Madrid.

Així, davant la pregunta de si tornarà a Espanya, on l'espera una ordre de detenció, Puigdemont ha ironitzat que veu "moltes ganes de que vagi a Madrid per agafar l'acta o perquè m'agafin a mi", sense més concrecions.

En qualsevol cas, ha indicat que ell i el seu equip d'advocats estan "preparats per a plantar cara" legal, amb la finalitat d'aconseguir que els electes de JxCat ingressin en l'Eurocambra.

Puigdemont ha reconegut que li faria "molt feliç" poder retrobar-se al Parlament Europeu amb el pres Oriol Junqueras i Diana Riba, els dos electes d'ERC, una imatge que creu que contribuiria a solucionar la situació política a Espanya.