Jordi Viñas (ERC) investit alcalde de Salt, de moment, amb un govern en minoria

Els republicans intentaran buscar un soci per tenir un govern «més i estable» durant els pròxims quatre anys; PSC i Junts disposats a negociar

Les imatges del ple d'investidura a Salt

Les imatges del ple d'investidura a Salt / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

Sense sorpreses. Jordi Viñas ha estat investit, de nou, alcalde de Salt després que ERC fos la llista més votada en les eleccions municipals i no hi hagi hagut acord entre cap alternativa entre les altres formacions per formar govern. Viñas és el primer en ser escollit alcalde tres vegades consecutives des que el municipi va assolir la independència el 1983. Jaume Torramadé (CiU), present a la sala, també va ser alcalde durant tres mandants, però de forma no continuada. Ho va ser entre 1999 i 2007 i 2011 i 2015, ja que, entremig, en el mandat 2007-11 va ser alcaldessa Iolanda Pineda (PSC), que també va assistir a l’acte, igual que el conseller Roger Torrent.

D’aquesta manera, ERC començarà el mandat amb un govern amb minoria de sis regidors -els republicans en perden un respecte als comicis de 2019- i, per tant, tindran una oposició, de moment, de quinze regidors, entre els cinc del PSC, els quatre de Vox i Junts i els dos d’IPS-CUP. Ara, ERC intentarà buscar un soci per formar un govern més fort. PSC i Junts ja van treure un comunicat divendres en el qual demanaven als republicans formar un govern fort, a tres bandes, que seria de quinze regidors.

De fet, Viñas ha reitarat durant el discurs d’investidura poder trobar un consens. «Continuaré treballant per trobar el consens que Salt necessita per fer un govern fort i estable», ha dit. El de buscar un pacte ha estat un tema molt repetit en el parlament del ja nou alcalde, i també va assenyalar, en aquest mandat que ara comença «hem de ser capaços d’impulsar polítiques que permetin fer avançar la ciutat i ho farem convençuts». A més, ha remarcat que ho farien amb «tota la predisposició per buscar sinergies» amb les altres formacions.

«Continuaré treballant per trobar el consens que Salt necessita per fer un govern fort i estable»

Jordi Viñas

— Alcalde de Salt

Per altra banda, Viñas ha explicat que «em comprometo amb Salt conscient dels reptes i les oportunitats que tenim per davant». «El repte és majúscul», ha apuntat, però també «il·lusionant» per trobar «sòlids i ambiciosos pactes de ciutat». Tanmateix, ha promès que «m’hi deixaré la pell» i ha tornat a repetir que ho farà «buscant consens».

PSC i Junts també han mostrat la voluntat de construir un govern fort. El portaveu socialista, Joan Martín, ha afirmat que és necessari «construir ponts i diàlegs entre les formacions per tenir un consens ampli» i ha afegit que «en les pròximes setmanes tenim l’oportunitat de construir el govern més fort o el més dèbil dels últims quaranta anys a Salt». El portaveu juntaire, Robert Fàbregas, tot citant les tragèdies gregues -El judici de Paris- s'ha dirigit directament a Viñas. «Tindràs la voluntat de buscar un acord o pel contrari seran egoista i buscaràs la comoditat i el benestar?», li ha preguntat. En canvi, la regidora d’IPS-CUP, Cris Sibina, ha estat més reticent quant a pactes i ha explicat «els mínims i els màxims» per poder arribar a un acord. Mentrestant, el portaveu de Vox, Sergi Fabri, ha exposat que defensaran a «capa i espasa» la confiança dipositada per part dels seus votants.