La jove austríaca Natascha Kampusch va celebrar dijous el seu primer aniversari en llibertat després de fugir del seu captor, Wolfgang Priklopil, qui la va mantenir tancada durant més de vuit anys en un soterrani als afores de Viena. En una entrevista recent a la televisió pública ORF, la noia va dir que els anys de captiveri «van fer de mi el que sóc avui», al temps que va reconèixer que de mica en mica està començant a perdre la por de les altres persones.

Natascha va ser segrestada als 10 anys, el 2 de març de 1998, quan es dirigia a l'escola, i el 23 d'agost de 2006, als 18 anys, quan la Policia ja la donava per morta, va aconseguir escapar-se del seu captor. Priklopil, un expert en telecomunicacions de 44 anys, havia construït sota de casa seva a la localitat de Strasshof, un suburbi de la capital austríaca, un soterrani especial, darrere d'una porta de formigó, amb ventilació i circuit elèctric propi. Allà va mantenir tancada la seva víctima durant més de vuit anys i no va ser fins al 2006 quan Natascha el va poder acompanyar, atemorida i sota amenaces de mort, fora de la casa, per exemple en una excursió als Alps austríacs.

Priklopil, que va planificar meticulosament i durant almenys dos anys el segrest de la seva víctima, va aconseguir no cridar l'atenció ni tan sols dels seus propis veïns. Però el 23 d'agost de l'any passat Natascha estava netejant el cotxe del seu segrestador en el garatge quan, en un moment de badada de Priklopil, va sortir corrent al carrer. La jove, molt debilitada pels anys de captiveri, va aconseguir ficar-se a casa d'una veïna i trucar la Policia, mentre que Priklopil decidia acabar amb la seva vida, llançant-se sota les vies d'una línia de rodalies a Viena.

Ara, el primer aniversari de Natascha en llibertat es veu entelat per una sèrie de disputes familiars, sobretot entre els seus pares, divorciats des de fa anys. Ludwig Koch, el pare de la noia, va anunciar que es querellarà contra la seva exdona Brigitta Sirny-Kampusch pel llibre escrit per aquesta Anys desesperats, en què relata el temps sense la seva filla. En el llibre, la mare de la jove es refereix diverses vegades en to pejoratiu i despectiu al seu exmarit i l'acusa de ser alcohòlic.

L'home es querellarà per injúries «perquè no vaig a acceptar res que estigui dirigit en contra de la meva persona», va dir Koch en declaracions a l'agència austríaca APA. En algunes parts del llibre, hi ha «relats que no es corresponen amb la veritat», va agregar el pare de Natascha. En l'entrevista amb ORF, la jove va criticar el seu pare per «complicar-me el retorn a una vida normal» i sobre el llibre de la seva mare afirma: «té dret a escriure'l, encara que jo no ho faria».

Natascha viu avui sola en un apartament al centre de Viena, supervisada per diversos psicòlegs, i estudia sota la tutela d'un equip de professors per recuperar els cursos de batxillerat i poder començar com més aviat millor una carrera universitària. Malgrat haver passat ja un any des de la seva fugida, el cas segueix ocupant pàgines a la premsa austríaca i alguns diaris sensacionalistes no paren de publicar suposades revelacions sobre la jove.

Per exemple, el rotatiu gratuït Heute, que es reparteix al metro de Viena, va publicar recentment una foto en la qual Natascha suposadament besava un noi, per la qual cosa el diari va anunciar el primer nuviatge de la jove.

Ella, mentrestant, demana més comprensió a l'opinió pública i especialment a la premsa. Durant l'entrevista de dilluns passat va expressar el seu desig que «la gent sigui una mica més sensible i no em treguin tantes fotos». «No sóc una estrella de Hollywood», va dir Natascha, encara que va assegurar que va decidir tornar a parlar amb els mitjans de comunicació per informar totes aquelles persones que al seu moment van donar diners per a ella sobre com li va la vida.