Barack Obama ja frega la Casa Blanca amb la punta dels seus dits. A menys de 24 hores del tancament dels primers col·legis electorals, el candidat demòcrata superava John McCain per una mitjana de 7,5 punts a escala nacional i mantenia un còmode avantatge en el pronòstic de delegats per estats, que és on realment es decideix la presidència. Des del cap de setmana, el senador per Illinois ha incrementat encara més la diferència en els sondejos nacionals fins arribar la major intenció de vot a favor seu des que va començar la campanya: 51,7%. McCain, en canvi, només arriba al 44,2%, segons RealClearPolitics.

En la distribució per estats, totes les previsions segueixen situant Obama per damunt dels 270 delegats necessaris per aconseguir la majoria al col·legi Electoral, l'organisme encarregat d'elegir el proper ocupant del Despatx Oval.

El candidat afroamericà surt com favorit en tots els estats que van votar demòcrata el 2004, encara que dos d'ells, Pensilvania i Minnesota, figuraven encara com a dubtosos en la vigília del comicis. En qualsevol cas, John Kerry va vèncer allà per només 2,5 i 3,5 punts, respectivament, fet pel qual les diferències actuals semblen més realistes que els 13 o 14 punts que va arribar a tenir Obama en algun moment d'octubre.

Per això, Pennsilvània i els seus 21 delegats s'han convertit en el principal objectiu de McCain en la recta final de la campanya. Vèncer allà li permetria compensar les pèrdues en altres territoris que podrien caure del costat demòcrata, com Iowa (set delegats), Nou Mèxic (cinc), Colorado (nou) o Nevada (cinc).

En tot cas, els candidats van protagonitzar ahir una marató de mítings en els estats indecisos que els poden col·locar a la Casa Blanca. McCain va iniciar el dia a Florida, ficant-se en una odissea de 20 hores de campanya a través de set estats del país amb final a Arizona, després d'haver passat per Pennsilvània, Indiana, Tennessee, Nou Mèxic i Nevada. "Amb aquest entusiasme, aquesta intensitat, guanyarem Florida", va explicar el senador per Arizona davant diversos centenars de seguidors a Tampa, amb una veu somnolenta i amb cara de cansat després d'haver anat a dormir ben entrada la matinada.

Obama va estrenar també la jornada a Florida, l'estat que va donar la victòria a l'actual inquilí de la Casa Blanca, George W. Bush, en el 2000 i on els dos candidats estan ara empatats. "Després de vuit anys de les polítiques fallides de George Bush i 21 mesos d'una campanya que ens ha portat des de la costa rocallosa de Maine a l'assolellada Califòrnia, estem a només un dia del canvi a Amèrica", va afirmar a Jacksonville.

L'aspirant demòcrata a la Casa Blanca va aparèixer en un míting a Ohio amb el cantant Bruce Springsteen, qui va demanar als aproximadament 80.000 reunits que votin pel senador d'Illinois. Springsteen va entonar temes com This Land Is Your Land i The Rising, una cançó que sona amb freqüència en els actes electorals del senador per Illinois.

El país necessita algú amb "els coneixements d'Obama, el seu temperament, la seva tranquil·litat, la seva maduresa, el seu pragmatisme, el seu caràcter ferm i la seva fe", va assegurar el cantant a Ohio, l'estat que va donar la victòria al president George W. Bush en el 2004.

Torna el reverend d'Obama

Finalment, Jeremiah Wright, l'expolèmic reverend de l'aspirant demòcrata a la Casa Blanca, és el protagonista d'un nou anunci que va sortir a la llum en les darreres hores de la campanya electoral nord-americana. L'anunci és obra del Partit Republicà de Pennsilvània. Obama va renegar del seu pastor i va deixar la congregació de Chicago a la qual assistia després que Wright realitzés uns comentaris incendiaris sobre temes racials i la política exterior nord-americana.

"Si creuen que podrien votar per Obama, pensin en això: Obama va elegir com el seu líder espiritual aquest home", assegura la veu d'un narrador abans que una foto de Wright aparegui en escena i realitzi diversos comentaris polèmics.