Només dos dies després de ser elegit president, Barack Obama i els seus assessors han començat a prendre decisions. Així, han elegit Rahm Emanuel com a cap de Gabinet de la nova Administració, que accedirà al càrrec el 20 de gener. Emanuel és amic personal del president electe i el seu principal col·laborador durant anys, i ja té experiència a la Casa Blanca, ja que va col·laborar amb Bill Clinton durant el seu mandat. Per altra banda, George W. Bush va celebrar una roda de premsa a la Casa Blanca, envoltat del seu equip de col·laboradors, per escenificar la seva retirada, i va anunciar que la setmana que ve es reunirà amb Obama per començar a preparar la transició i que "sigui el més fluida possible" fins al dia de la presa de possessió.

Un altre antic home de Clinton que està en totes les travesses és Bill Richardson, governador de Nou Mèxic, antic ambaixador davant l'ONU, que sona per a secretari d'Estat, encara que ell mateix va assegurar dimarts en un programa electoral que Bill Clinton encara no li parla per haver donat suport a Obama, i que ell no vol cap càrrec en el Govern. Per a secretari d'Estat també circula el nom de John Kerry, l'excandidat demòcrata a la presidència, però, ell ha dit que és un rumor ridícul.

El lloc de cap de Gabinet de la Casa Blanca té gran importància, ja que és un dels assessors més propers al president, pot decidir qui pot parlar amb ell, i és qui desenvolupa les polítiques de l'administració. I aquesta és la tasca que ha acceptat Emanuel, que té un gran coneixement del Congrés i del panorama polític nord-americà, i porta 20 anys en l'alta política.

Un home amb experiència

Durant el cicle electoral de 1988 va actuar com a director nacional del Comitè de Campanya dels Demòcrates al Congrés. També va ser l'encarregat de supervisar la recaptació de fons durant la campanya de Bill Clinton, i després va ocupar diversos càrrecs durant l'Administració d'aquest, començant com a director polític, fins acabar com a assessor superior. A més, va participar en la negociació del pla de rescat de 700.000 milions de dòlars aprovat recentment pel Congrés nord-americà.

Durant aquests 15 anys, Rahm Emanuel es va guanyar el sobrenom de "Rambo" perquè "no feia presoners", quelcom que no sempre va ser positiu. Així, John Boehmer, líder del House Minority d'Ohio, va condemnar aquesta elecció per la seva partidista reputació. "És una irònica elecció, per part d'un president electe que ha promès el canvi a Wahington, fer política civil i governar des del centre". No obstant això, els partidaris d'Emanuel sostenen que la imatge de partidista que té és més mite que realitat.

Per la seva banda, el president sortint, George W. Bush, va realitzar una compareixença pública als jardins de la Casa Blanca, acompanyat per la seva dona Laura, de tot el seu gabinet i dels funcionaris que treballaven a l'oficina executiva del president, en una escenificació de la seva retirada. En la compareixença, Bush va anunciar que rebrà en els propers dies a la Casa Blanca el seu successor per començar a preparar la transició i que aquesta sigui "el més fluida possible", que a més és la primera que se celebra "en temps de guerra".

El president dels EUA va destacar que el país s'enfronta a desafiaments econòmics que poden complicar el camí fins a la presa de possessió, que es produirà el 20 de gener, fet pel qual la crisi serà el tema principal del que queda de mandat. "En els propers 75 dies tots hem d'assegurar-nos que el proper president i el seu equip puguin començar a treballar aviat, i en això han estat treballant les agències federals", va explicar Bush, que va confirmar que el president electe ja ha rebut els primers informes.