Iñaki de Juana Chaos va tornar ahir a comparèixer davant tribunal de Laganside de Belfast. Va ser una compareixença de caràcter purament formal que es va estendre per espai de poc més de cinc minuts i en la qual el jutge Tom Burgess es va dedicar únicament a "ajustar horaris" en el procés que estudia l'extradició a Espanya de l'expres etarra. El magistrat va comunicar a De Juana i els seus advocats que la propera vista, en la qual s'entrarà en el fons de l'assumpte, quedarà fixada per al 5 de desembre i no per a aquest divendres, com en principi estava previst.

Segons va explicar l'advocat de De Juana, Kevin R. Winters, la breu vista d'ahir no estava prevista i va ser el jutjat el que dilluns a la tarda els va citar per fixar el calendari de les vistes en les quals es decidirà sobre l'extradició a Espanya de l'excap del comando Madrid. Va ser la segona compareixença de De Juana després que el passat 15 de novembre es presentés davant del jutge de manera voluntària després d'ignorar les citacions del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, que va dictar una ordre de crida i cerca contra l'etarra per un delicte d'enaltiment del terrorisme.

Però en la vista d'ahir al matí, que segons l'advocat de l'etarra no va durar "més de cinc minuts", no es va parlar de l'euroordre per la qual el jutge de l'Audiència Nacional reclama l'enviament de De Juana a Espanya ni cap altre aspecte substancial de la causa, i el jutge només es va limitar a "ajustar i revisar horaris" endarrerint la propera compareixença, prevista per a divendres, fins al 5 de desembre.

Dubtes sobre l'extradició

El magistrat va deixar De Juana en llibertat sota fiança de 5.900 euros després de prendre-li declaració i, després d'expressar els seus dubtes sobre la viabilitat de l'extradició automàtica de l'etarra, va sol·licitar diversos aclariments al jutge Velasco.

En un altre ordre de coses, una setmana després que caigués a França el cap dels seus comandos, ETA podria seguir escapçada i sense substitut per a Mikel Garikoitz Aspiazu, àlies Txeroki. Així ho va assegurar ahir el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va assenyalar que és molt possible que la banda no tingui encara substitut per a Txeroki, ja que en aquests moments no té "un aparell bis", un escalafó clar que li permeti, com abans, realitzar substitucions automàtiques en la seva direcció després de les detencions de membres de la seva cúpula. A més, el ministre es va referir a altres aspectes com la implicació directa de Txeroki en l'assassinat dels dos guàrdies civils a Capbreton, tot assenyalant que aquest és encara un "tema fosc".