El govern espanyol ha salvat aquest dimecres "in extremis" al Congrés la votació de la reforma de la negociació col·lectiva gràcies a les abstencions de PNB i CiU, que han allargat el patiment de l'Executiu fins a la mateixa votació i que s´ha decantat per l'abstenció després de dures negociacions .

La reforma governamental ha tirat endavant per 169 vots a favor (PSOE), 159 en contra (PP, ERC, IU-ICV, BNG i UPyD) i 20 abstencions (CiU, PNB, CC i UPN).

Després de la votació, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha mostrat satisfet per la convalidació del decret llei i ha considerat que ajudarà a la creació d'ocupació i a la flexibilitat a les empreses, "mantenint el que és la tradició de les relacions laborals ".

Zapatero ha rebutjat que el govern central passés massa dificultats per aconseguir convalidar el decret llei, i ha assenyalat que, en qualsevol cas, "per això hi ha el Parlament".

"Aquesta és la grandesa de la democràcia", ha indicat respecte a les negociacions mantingudes i que han fructificat en què la reforma es tramitarà ara com a projecte de llei.

Per la seva banda, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha descartat que durant la tramitació es produeixin canvis substancials de la norma com a conseqüència dels acords amb el PNB i CiU.

Respecte als canvis que es puguin introduir, Gómez ha explicat que "no cal avançar esdeveniments" perquè el procediment serà "llarg" i ha descartat -com va pronosticar el PP-que hagi de suposar una ruptura del mercat interior.

Des de l'oposició, la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat l´'"espectacle" donat per l´executiu espanyol en les negociacions que ha mantingut fins a l'últim minut per tirar endavant el decret de la negociació, que posa en evidència la seva "debilitat extrema".

Segons la seva opinió, l´Estat no pot viure en temps de crisi amb un govern que és incapaç de tirar endavant les reformes necessàries i que és capaç de cedir qualsevol cosa per no perdre una votació.

Després de la votació, el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha subratllat que el govern espanyol s'ha compromès amb el seu grup a incloure en el preàmbul de la llei que recollirà la reforma de la negociació la vinculació entre salaris i productivitat.

Duran ha reconegut que la incorporació d'aquest precepte en el preàmbul no té força jurídica, ja que la fixació dels salaris ha de ser acordada entre patrons i treballadors, si bé ha posat èmfasi que això permetrà marcar una pauta per als futurs convenis.

El portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, ha qualificat d´"èxit històric" el compromís arrencat per la seva formació al govern perquè, en cas de concurrència, el conveni autonòmic prevalgui sobre l'estatal.

Erkoreka ha destacat l'àrdua negociació del govern central amb el PNB i CiU en què Zapatero ha participat "decisivament".

Els ´indignats´ reben els diputats

Abans del debat, un centenar d´"indignats" han donat el "bon dia" als diputats i mitjançant càntics han assegurat que els diputats "no els representen", que la "ciutadania no és mercaderia", "que aquesta reforma la pararan "i que volen" un xalet com el de Zapatero i el del príncep".

Per part dels sindicats, el secretari d'Acció Sindical de CCOO, Ramon Górriz, ha dir que la reforma de la negociació no generarà ocupació, i ha afegit que "tal com està", quedarà en "paper mullat" i serà "una aposta pel conflicte social ".

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, ha assegurat que la reforma "neix molt feble" i ha destacat que és "pessimista" pel que fa a la tramitació parlamentària.