El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha ajornat una possible decisió sobre el futur de les diputacions a la "pròxima legislatura" en una resposta al portaveu del BNG al Congrés dels Diputats Francisco Jorquera, que ha exigit al govern espanyol la supressió dels ens provincials. En qualsevol cas, Zapatero ha obert la porta a la supressió de les diputacions quan ha assegurat que l'esquema institucional actual no pot continuar "tal i com està ara".

Aquesta possibilitat ha arribat durant el Debat de Política General, en què el diputat ha proposat "fer passos" cap a l'eliminació d'aquestes institucions locals, una proposta que han llançat també l'expresident Felipe González o el ministre de Foment, José Blanco.

Jorquera ha introduït aquesta proposta dins d'una reflexió més àmplia sobre la necessitat que al seu parer té el país d'avançar en l'autogovern de les comunitats autònomes, aprimant alhora "l'estructura de l'administració central, adequant al repartiment competencial existent".

El president del govern espanyol ha admès que el debat sobre les diputacions existeix i s'ha d'afrontar, encara que ha matisat que "és un debat per a la pròxima legislatura". "No em correspon per tant pronunciar-me", li ha respost Rodríguez Zapatero a Jorquera, per afegir a continuació que comparteix "de manera molt clara" algunes de les reflexions del diputat del BNG perquè "la situació tal com està ara no pot continuar així".

Avança una regla de despesa per a les comunitats

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va avançar en la sessió del debat de dimarts que l'executiu central proposarà, en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del pròxim mes de juliol, l'aprovació d'una regla de despesa a les comunitats autònomes semblant a la que s'aprovarà a l'Estat i les corporacions locals.

Zapatero va explicar que l'objectiu de reducció del dèficit públic al 6% el 2011 és "molt exigent" i obliga a un "esforç compartit" entre el conjunt de les administracions. "Per aconseguir-ho, és imprescindible, per tant, el compromís de tots i, particularment, el de les comunitats autònomes", va assenyalar Zapatero, qui va demanar "col·laboració lleial" i un "intens" exercici de responsabilitat fiscal.

A més, el cap de l'executiu espanyol, que va admetre que la informació del primer trimestre sobre algunes comunitats indica l´existència d'"incerteses" i obliga a una "aplicació estricta" del camí marcat per reduir el dèficit i va assegurar que se seguirà treballant "conjuntament" per incrementar la qualitat de la informació pressupostària disponible.