Després de dos dies d'absolut mutisme oficial, el president de Rússia, Vladímir Putin, va resoldre ahir el misteri sobre el parador d'Edward Snowden en reconèixer que l'extècnic de la CIA estava en trànsit a l'aeroport moscovita, encara que va descartar la seva extradició als Estats Units. "Ha arribat com a passatger en trànsit i no necessita ni visat ni cap altre document. Com a passatger en trànsit té dret de comprar un bitllet i volar on li doni la gana. No ha creuat la frontera russa i per tant no necessita visat", va subratllar el president rus. Hores abans, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va ser el primer a trencar el llarg silenci de Moscou sobre el parador de l'home més buscat del moment per assegurar que Snowden no havia creuat la frontera de Rússia. Putin, que va aprofitar un viatge oficial a Finlàndia per posar fi al misteri, va descartar el lliurament a Estats Units de l'exanalista acusat d'espionatge i reclamat per Washington, al no existir, va dir, un tractat bilateral d'extradició entre els dos països.

Els arguments

"Només podem lliurar a ciutadans estrangers a aquells països amb els que tenim els corresponents tractats d'extradició de criminals. (...) Amb Estats Units no tenim tal tractat", va subratllar en una roda de premsa a la ciutat finlandesa de Turku. Va trencar així les esperances expressades poc abans pel secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, que en una roda de premsa a la ciutat saudita de Jidda va reiterar la petició a Rússia perquè lliurçes a Snowden.

Davant el més que probable conflicte amb els Estats Units, Putin va expressar la seva confiança que aquest assumpte no afecti les relacions entre els dos països. "Espero que això no es reflecteixi de cap manera en el caràcter pràctic de les nostres relacions amb els EUA. Confio que els nostres socis ho entenguin", va apuntar el líder rus.