El dramàtic encierro viscut ahir a Pamplona marcarà els Sanfermines de 2013, que no havien registrat ferits per banya de toro fins divendres i que ahir van sumar desenes d'atesos, dos d'ells de caràcter greu per l'esclafament toràcic patit en quedar atrapats en un tap a l'entrada de la plaça de toros. La setena cursa d'aquests Sanfermines la van protagonitzar els toros de la ramaderia gaditana de Fuente Ymbro, que van complir amb la seva fama de ràpids i nobles fins que, en arribar al carreró de la plaça de toros, es van trobar amb un mur humà infranquejable. Es va formar poc abans, quan els corredors que precedien els toros van començar a amuntegar-se en l'estretor de l'entrada a la sorra, ahir encara més reduïda perquè s'havia tancat una de les portalades d'accés, la qual cosa disminuïa a la meitat el forat d'entrada.

El tap va arribar a ser de tal magnitud que els toros no van poder atravessar-la, en uns moments d'incertesa en els quals els braus no van envestir i en els quals els corredors van viure moments de terror per trobar-se atrapats. Un cop trets els animals per una porta propera del carreró de la plaça, el tap de corredors es va anar desfent, encara que va deixar un seguit de traumatismes i cops de diversa entitat, entre la qual destaquen dos ferits greus: un noi de Vitòria més greu, encara que els metges estan "esperançats" sobre el seu estat, i un altre d'Irlanda, per esclafament toràcic i amb síndrome d'asfíxia.

A més de desenes d'atencions a la plaça, als hospitals van ser traslladats 23 corredors, la majoria per traumatismes, encara que també hi va haver dos ferits per banyes, un sense relació amb el tap en haver estat cornejat al carrer Estafeta al gluti, i l'altre a la plaça de toros en una aixella.

L'encierro i les seves conseqüències van marcar ja la jornada, caracteritzada de nou per la calor i el sol radiant i per les forces renovades per a la festa que aporten els visitants del cap de setmana, que des de divendres van començar a evidenciar-se i que ahir van ser palpables.

Investigació oberta

El Govern de Navarra analitzarà "en profunditat" els fets d'ahir. Segons el conseller de Presidència, Justícia i Interior, Javier Morrás, una de les portes d'accés a la plaça se sol deixar amb una "escletxa" oberta perquè puguin entrar al carreró els policies durant l'encierro i la pressió dels corredors va fer que aquesta es tanqués completament, reduint a la meitat l'espai per entrar a l'arena.