El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar que ha sol·licitat comparèixer a finals d'aquest mes o principis d'agost davant el Congrés per parlar de la situació política i econòmica de l'Estat i donar la seva versió sobre les darreres informacions relacionades amb el cas Bárcenas. Rajoy va fer aquest anunci en una roda de premsa juntament amb el primer ministre de Romania, Victor Ponta, en la qual va explicar que diumenge va parlar amb el president del Congrés, Jesús Posada, per comunicar-li que demanarà la seva compareixença davant el Parlament, que és on, segons el seu parer, ha de donar les explicacions als ciutadans perquè és allà on resideix la sobirania nacional.

"Ho he fet perquè considero que aquest és el moment oportú i adequat per plantejar el futur de les coses i el que pretén fer el Govern en els propers mesos", va destacar abans d'insistir que en aquesta compareixença donarà "totes les explicacions", explicarà el que ha passat i donarà la seva "versió" de les acusacions que s'han abocat en les darreres setmanes.

Hores abans, el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, havia assegurat que si la societat té la percepció que PP va rebre diner negre, l'obligació dels seus dirigents és "convèncer" que és un "partit transparent". No va amagar el titular de Justícia el disgust que li ha provocat que els ciutadans tinguin aquesta percepció, i va dir que si aquesta existeix, l'obligació del PP és convèncer que és un partit transparent i que actua d'acord amb la legalitat. Ha de convèncer també, va afegir Ruiz-Gallardón, que és creditor de la confiança que majoritàriament van dipositar en ell els ciutadans en les darreres eleccions generals.

Per part seva, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, va celebrar la decisió del president del Govern, de comparèixer al Congrés i sortir de la seva "bombolla de silenci", perquè "mai no és tard quan la decisió arriba".

Paral·lelament, el PSOE va proposar canvis en el reglament de les Corts amb la finalitat d'establir que quan tots els grups de l'oposició sol·liciten la compareixença del cap de l'Executiu aquesta es produeixi de manera obligada, per així evitar l'ús "desviat" de la majoria absoluta del partit en el Govern. Els socialistes van registrar una proposició de llei per reformar el reglament del Congrés de manera que s'introdueixi un nou article, el 203 bis, que impedeixi el bloqueig sistemàtic per part de la majoria absoluta del partit governant de les sol·licituds de compareixença de l'oposició.

El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va vincular el cas Bárcenas amb el cessament del director adjunt de la Marca Espanya, Juan Carlos Gafo, i va considerar que el millor per a aquesta i la seva projecció exterior és que dimiteixi Rajoy.

Embargaran Bárcenas

En un altre ordre de coses, el jutge del cas Gürtel a l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, va obrir el procés d'embargament dels béns de l'extresorer del PP Luis Bárcenas en no abonar al jutjat la seva fiança civil de 43.250.000 euros. El jutge li havia donat deu dies per dipositar la fiança, destinada a cobrir eventuals responsabilitats civils si és condemnat per aquesta causa.