L'alpinista Sechu López, portaveu de la família de Abel Alonso, muntanyenc que segueix desaparegut a l'Himàlaia al costat de dos dels seus companys -un d'ells català-, ha dit a Efe que "la situació és molt difícil" però no perden "l'esperança que hagin pogut baixar per un altre lloc i segueixin vius".

Els alpinistes havien arribat a coronar el Gasherbrum 1, amb una altura de 8.068 metres i, després de començar el descens, cinc d'ells van perdre l'estela de la resta de l'equip. Només David Gómez va aconseguir arribar a la base i posar-se fora de perill, mentre que Alfredo García continua al C3, per damunt del Corredor dels Japonesos.

Els altres tres muntanyencs -Abel Alonso, de Pontevedra; Álvaro Paredes, de Valladolid, i Xevi Gómez, de Sarrià de Ter (Gironès)- segueixen en parador desconegut després de perdre's el contacte amb ells quan realitzaven el descens, i el dubte és si segueixen junts o s'han separat.

"No sabem ni on estan ni com estan. Mantenim un fil d'esperança que puguin seguir vius però, sent realistes, és molt difícil sobreviure tant de temps en unes condicions meteorològiques tan dures", ha reconegut Sechu López, qui el 2009 es va veure obligat a renunciar a coronar el Gasherbrum I però dies després sí va aconseguir fer cim en el Gasherbrum II.

"Un punt a favor és que sabien que l'equip de rescat anava a sortir a per ells. Quan tens aquesta dada mentalment et fas més fort i lluites amb més força per sobreviure. Si estan units, poden compartir calor i fins i tot podrien haver fet un refugi per protegir-se del fred, però si s'han separat tot es complica molt més", ha afegit l'alpinista gallec.

El mal temps va obstaculitzar ahir les maniobres de rescat, encara que tot apunta a que les condicions meteorològiques milloraran en les pròximes hores, segons li han comunicat a Sechu López.

"L'helicòpter i els equips de rescat no van poder treballar ahir, però sembla que el temps acompanyarà ara. El problema és el temps que porten allà dalt en unes condicions tan dures perquè el que sí sabem amb certesa és que no han arribat al campament", ha relatat el portaveu de la família de Abel Alonso.

Sobre l'alpinista gallec desaparegut, Sechu López ha indicat que "és un lluitador i fins a l'últim sospir sabem que lluitarà per tornar a casa. Al llarg de la història ja va haver casos de gent a qui es donava per morta i després ha aparegut. L'esperança de veure'l amb vida no la perdem".