Un informe elaborat per un bufet britànic per encàrrec del Govern de Qatar denuncia la matança i tortures sistemàtiques d'almenys 11.000 detinguts per part del règim del president sirià, Bashar al Assad. El document, filtrat al diari londinenc The Guardian i la cadena nord-americana CNN, ha estat redactat per tres exfiscals internacionals i es basa en l'anàlisi forense de 55.000 imatges digitals.

Aquest informe de 31 pàgines, que documenta abusos des de l'inici del conflicte a Síria el 2011 fins a l'agost passat, es va divulgar la vigília que comenci avui a Suïssa la conferència de pau Ginebra 2, que busca consensuar un procés de transició al país àrab. Segons The Guardian, els autors de l'estudi conclouen que hi ha "proves clares, susceptibles de ser admeses per un tribunal, d'assassinat i tortura sistemàtics de persones detingudes pels agents del Govern sirià".

Paral·lelament, l'ONG Human Right International (HRW) va denunciar el "fracàs de la comunitat internacional" a l'hora de protegir la població civil siriana. El director executiu de HRW, Kenneth Roth, va denunciar que mentre continuen les tortures i execucions sistemàtiques a Síria i el "drama humanitari" dels desplaçats, les potències mundials, amb els EUA al capdavant, han prioritzat la participació del règim d'Al Assad en la conferència de Ginebra.

En aquest sentit, la Coalició Nacional Siriana (CNFROS), principal aliança opositora, va anunciar la formació de la delegació que la representarà en la conferència de Ginebra 2, que estarà encapçalada pel seu president, Ahmed Yarba. La coalició va fer públics els noms de les persones que integren la seva delegació, entre els quals hi ha el seu secretari general, Badr Yamus, i els seus dos vicepresidents, Abdul Hakim Bashar i Nura al Amir.

Per altra banda, l'avió en el qual viatjava el ministre sirià d'Afers Estrangers, Walid al Muallem, rumb a Suïssa per participar en la conferència Ginebra 2 va romandre cinc hores retingut a l'aeroport d'Atenes a causa de l'embargament internacional al país àrab.

En un altre ordre de coses, almenys deu persones van morir i onze van resultar ferides en un atac de l'aviació militar contra una estació de minibusos a Alep, la major ciutat del nord de Síria, va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans. Alguns dels ferits del bombardeig, que es va produir a la zona de Yisr al Hach, es troben en estat greu, fet pel qual no es descarta que el nombre de víctimes mortals augmenti.

Finalment, els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Estats Units, Barack Obama, van parlar per telèfon sobre Síria en la vigília de la conferència de pau.