El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha proposat aquest dijous un ampli acord en matèria de corrupció a la resta de partits polítics però ha advertit que si no aconsegueix el seu propòsit "no em quedarà més opció que complir amb el meu deure i tirar endavant els projectes de llei amb els vots que els espanyols ens han confiat". Així ho ha manifestat durant el debat al Congrés de dues iniciatives impulsades pel seu executiu en matèria de corrupció: el projecte de llei de control financer dels partit polítics i la llei reguladora d'alts càrrecs de l'Administració General de l'Estat.

Durant la seva intervenció, Rajoy ha assegurat que "ningú no entendria" que les Corts espanyoles no adoptessin "mesures eficaces" contra la corrupció per la manca d'acord entre els grups de la cambra. "Ningú no ho entendria", ha insistit, tot afegint que "els espanyols volen un acord", i que "els ofenen les diferències en aquesta matèria i els irrita que es converteixi en una arma per a la disputa política".

Així mateix, s'ha mostrat obert a "escoltar, dialogar i compartir" les propostes dels diferents grups parlamentaris que "millorin els projecte", tot afegint que "no puc acceptar cap forma d'estancament". "Els espanyols esperen aquestes reformes, les necessiten i és el meu deure assegurar que tiraran endavant i entraran en vigor", ha sentenciat.

Durant el seu discurs, Mariano Rajoy ha dit que el seu executiu ha treballat "des del primer minut de la legislatura" per millorar la qualitat democràtica amb mesures com obligar els partits a publicar els balanços i els compotes de resultats o la prohibició de determinades donacions, entre d'altres. "Espanya ja no funciona com quan vam arribar al govern", ha subratllat.

En aquest sentit, ha manifestat que no "hem estat impassibles ni hem iniciat aquest matí la lluita per a la regeneració democràtica", i ha titllat de falses les acusacions sobre "la manca d'iniciatives" del govern espanyol en matèria de corrupció. "No necessitem partir de zero perquè avui ja és més difícil corrompir-se a Espanya que abans que ens confiessin el govern", ha sentenciat.

El Congrés debat dues iniciatives contra la corrupció impulsades pel govern espanyol

El Congrés dels Diputats debat avui dues iniciatives impulsades per l'executiu de Rajoy en matèria de corrupció. Una d'elles és el projecte de llei de control financer del partits polítics que pretén incrementar "el control, la fiscalització i la transparència". Aquesta mesura preveu la prohibició de donacions de persones jurídiques als partits, que els bancs no puguin condonar els deutes totals ni parcials als partits ni pactar condicions financeres per sota de les del mercat i l'obligació de les formacions de fer públics els seus comptes.

El Partit Popular ha presentat dues esmenes a la seva iniciativa: una per evitar que els particulars puguin fer donacions per sobre de 50.000 euros, i l'altre per tal que qualsevol donació per sobre de 25.000 s'hagi de notificar al tribunal de Comptes.

El govern espanyol també vol que les normes de funcionament dels partits polítics recullin uns patrons "ètics i democràtics". És per això que proposa que els estatuts de les formacions contemplin un termini màxim de quatre anys per a la renovació dels seus òrgans de direcció, coincidint amb el cicle electoral natural, i planteja que puguin participar tots els militants en aquest procés mitjançant congressos, assemblees i altres formes de participació democràtiques.

També proposa obligacions de conducta per a tots els afiliats als partits i planteja la inclusió d'un procediment d'expulsió als estatuts per a tots aquells membres que hagin estat condemnats per un delicte dolós o la suspensió automàtica de militància en cas que se'ls obri judici oral per delictes relacionats amb la corrupció.

El segon projecte que planteja el govern espanyol és la llei reguladora de l'Exercici d'Alt càrrec de l'Administració General de l'Estat. Aquesta iniciativa vol establir un catàleg i un conjunt de regles per als servidors públics. "Se'ls exigirà uns requisits d'honorabilitat, la manca d'antecedents penals, una regulació més estricta i el control sobre les seves retribucions i béns", ha dit Rajoy. El president espanyol també ha assenyalat que "les despeses de representació estaran millor regulades en aquesta llei i no s'utilitzaran targetes de crèdit per abonar-los".

Finalment, l'executiu espanyol proposa endurir les sancions penals i processals en matèria de corrupció. "Necessitem una resposta clara i contundent i creiem que la reforma també s'ha de produir al Codi Penal", ha dit, tot reconeixent que amb "les figures existents no n'hi ha prou". "A partir d'aquest moment el finançament il·legal serà delicte específic, incrementarem les penes d'inhabilitació i augmentarem els terminis de prescripció", ha conclòs.