El primer ministre grec, Andonis Samaras, va proposar ahir a l'oposició la creació d'un Govern de reconciliació nacional, en un intent de tirar endavant l'elecció del president de la República i evitar la celebració de comicis generals. Així doncs, Samaras va plantejar l'avançament de les eleccions generals previstes per al 2016 a la fi de 2015, i va oferir a part de l'oposició participar com a ministres en el seu gabinet. "Els ho dic perquè permetin l'elecció de Stavros Dimas com a president de la República. Després de l'elecció presidencial, podem ampliar el Govern amb la participació d'aquelles persones que creuen en la perspectiva europea del país", va dir Samaràs a través d'un missatge televisat. El cap de l'Executiu va assegurar que, amb la designació del president, Grècia recuperarà l'estabilitat i "podrà negociar la sortida del Memoràndum (el rescat) i un nou paraigua d'ajuda".

Samaras va assumir així una iniciativa llançada dies enrere per un grup de vuit diputats de l'oposició, bàsicament parlamentaris independents i de l'esquerra moderada Dimar. Aquest grup, a canvi del seu suport al candidat presidencial, exigia la creació d'un Govern de transició per a finalitzar les negociacions amb la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), una reforma constitucional i la convocatòria d'eleccions al llarg de 2015.

La proposta, però, s'ha trobat amb el rebuig de tota l'oposició i en alguns casos, fins i tot, s'ha interpretat com un intent de comprar el suport dels diputats amb càrrecs ministerials. "És obvi que Samaras vol aconseguir l'elecció immediata del president per aplicar totes les mesures que ha acordat amb la troica", va opinar el partit esquerrà Syriza, que va suggerir que el primer ministre "pot prometre a alguns la seva participació en el Govern".

Una vegada més, la formació d'Alexis Tsipras va apostar per la convocatòria de comicis. L'esquerra moderada Dimar, que va formar part del Govern fins l'any passat i a la qual podria anar dirigida la proposta de Samaras, va refusar també participar-hi. Dimar va argumentar que el país "necessita un canvi polític", i va cridar a la celebració de comicis per acabar amb "polítiques que atrapen la societat i l'economia en un punt mort"."Després del fracàs d'atreure parlamentaris amb invitacions, amenaces i intents de ?suborn, Samaras aposta ara per la basa dels càrrecs ministerials", van afirmar els nacionalistes Grecs Independents (ANEL).