El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va desafiar ahir Podem en assegurar que "en ganes de véncer a la dreta" al seu partit "no el guanya ningú", i que malgrat la seva embranzida, "a qui tem el PP" és als socialistes perquè són l'única alternativa i la que representa la classe mitjana treballadora.

Sánchez va llançar aquest repte en el seu discurs, amb el qual va clausurar la conferència autonòmica que el PSOE va celebrar aquest cap de setmana al Palau de Congressos de València amb el títol "Una altra forma de fer", en la qual es va absentar per grip la presidenta andalusa, Susana Díaz.

"En ganes de vèncer la dreta, no ens guanya ningú", va proclamar un dia després de la multitudinària manifestació a Madrid de Podem, al que no va citar expressament en la seva al·locució, una de les més enfervorides des que va assumir les regnes del PSOE. Enfront dels que defensen els més rics, en referència al PP, i dels qui "pesquen en el riu revoltat del desencantament", en al·lusió a Podem, Sánchez va sentenciar: "La classe mitjana treballadora és nostra".

Aclamat amb crits de "president!, president!", Sánchez va assegurar taxatiu que "a qui tem el PP és al PSOE" perquè "el millor que li ha passat a Espanya sempre ha vingut de la mà" dels governs de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. A ells els va atribuir l'educació i sanitat pública universals, l'ingrés a la UE, les lleis de l'avortament, de la dependència i de la violència de gènere, el matrimoni homosexual, el sistema de pensions i "el final del terrorisme etarra". "I sabeu per què ens temen? Perquè mentre existeix el PSOE, hi haurà milions de persones defensant la llibertat, la igualtat i la justícia social", es va respondre davant l'ovació dels convidats posats drets.

Sánchez es va mostrar segur que el PSOE surt de la conferència de València "fort, preparat, amb idees sòlides i a l'avantguarda" davant les eleccions autonòmiques i municipals del maig. "Amb equips solvents i compromesos i amb un projecte clar de país i una agenda clara per afrontar el canvi que necessita Espanya. Tenim l'ambició d'una Espanya millor", va afegir.

Crida a la unitat

Convençut que el seu partit guanyarà a les urnes, va reclamar als barons del seu partit "unitat i fortalesa" i sortir "a totes", ironitzant sobre els problemes interns pel qüestionament del seu lideratge i la incògnita de si Díaz pugnarà per ell en la carrera a la Moncloa. "Hi ha qui diu que són temps difícils per als socialistes, però quan hem tingut un temps fàcil nosaltres? Quan? De debò, penseu-ho, feu un exercici de memòria històrica", va convidar als assistents a la convenció. "Hem sofert dictadures, temps de presó i d'exili, de clandestinitat, de fer front al terrorisme que volia fer-nos desaparèixer, i sempre hem resistit i hem avançat i hem sabut unir-nos entorn d'uns mateixos objectius i principis", va afegir.

Per a Susana Díaz no va tenir gaires paraules, encara que va emplaçar a "tots els socialistes a bolcar-se" amb ella per guanyar a Andalusia el 22 de març. El mateix va fer amb els altres candidats, als quals va abraçar un per un, també al secretari general dels socialistes de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, distanciats en els últims dies després de conèixer-se que va participar, a esquena de Sánchez, en la cita entre José Bono, Zapatero i el líder de Podem, Pablo Iglesias.

Sánchez va concloure desitjant el triomf a les urnes al novembre, amb la incògnita encara per resoldre de qui serà el candidat del PSOE: "A guanyar en les properes generals de novembre. Això és el socialisme, oposar a la por l'esperança".

Bona part del seu discurs el va centrar en la situació econòmica, admetent que les perspectives són bones, però advertint que la recuperació "justa" en favor de la classe mitjana treballadora solament arribarà de la mà dels socialistes.

Sánchez va retreure al president del Govern, Mariano Rajoy, que insisteixi a dir que "la crisi és història", quan "qui és història és ell". Lligant-ho amb la corrupció del PP, el líder socialista va reivindicar "una economia per als ciutadans i no per als Bárcenas, els Camps, els Blesas, els Castedos, els Cotinos, Aznar, Rato, Aguirre, Ritas i els amiguets de l'ànima".