El president dels EUA, Barack Obama, va afirmar que, si "fracassa" la diplomàcia per resoldre el conflicte d'Ucraïna, avaluarà "totes les opcions" disponibles, entre elles el lliurament d'armament al Govern de Kíev, tot i que va afegir que encara no ha pres una decisió. Obama va explicar que va parlar sobre aquesta qüestió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb qui va comparèixer en una conferència de premsa conjunta a la Casa Blanca, i que mantindrà consultes amb altres països aliats abans de prendre una decisió.

En insistir que la decisió no està presa i sense fixar un termini per a això, el president dels EUA va declarar que el seu equip estudia mesures "addicionals" per "ajudar Ucraïna a reforçar les seves defenses davant l'agressió separatista". Obama va destacar que els rebels prorrussos d'Ucraïna "han violat tots els compromisos" establerts l'any passat per resoldre el conflicte i va acusar Rússia d'enviar "més tancs" en suport dels separatistes, però va insistir diverses vegades que els EUA busquen i confien en una solució "diplomàtica".

Per part seva, Merkel va reiterar que no dóna suport a una solució militar al conflicte d'Ucraïna, però va puntualitzar que la seva aliança amb els Estats Units es mantindrà "sòlida", encara que el Govern d'Obama decideix lliurar armament a Kíev.

Merkel va recordar que Obama "no ha pres una decisió" encara sobre si proporcionar o no armes a l'Executiu ucraïnès, i "allò important" en aquest moment és que els seus respectius governs estan "molt units en la seva idea d'un esforç diplomàtic renovat" com el que ella impulsa al costat del president francès, François Hollande.

"Però es decideixi el que es decideixi a Washington, l'aliança entre Europa i els Estats Units seguirà sent sòlida, encara que no estem sempre d'acord", va destacar la cancellera alemanya.

Els mediadors russos i europeus van accelerar les consultes diplomàtiques per a la celebració a Minsk d'una cimera de pau per a Ucraïna, mentre els separatistes prorrussos van començar una mobilització per crear una força militar de 100.000 homes.

Berlín va ser escenari dels preparatius de la cimera de demà, en què van participar diplomàtics d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França, tasca que continuarà avui a la capital bielorussa.

Davant el que ha estat catalogada d'última oportunitat per a la pau a Ucraïna, la Unió Europea (UE) va fer un gest per part seva en aprovar un nou paquet de sancions contra els implicats en la crisi, però va ajornar la seva aplicació per no condicionar l'èxit de la iniciativa franco-alemanya.

El ministre alemany d'Exteriors, Frank Walter Steinmeier, va insistir que l'objectiu és aconseguir un acord "a llarg termini" i una solució política "duradora", i no només un cessament temporal de les hostilitats. "Ningú pot guanyar si continua el conflicte. Trobar el camí per solucionar la crisi també va en interès de Rússia", va afirmar.

A la zona de conflicte les hostilitats no cessen i els separatistes van iniciar una mobilització descrita com a voluntària per fer front a les forces governamentals. L'objectiu és crear un "exèrcit conjunt" de 100.000 soldats.