El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar que després d'haver estudiat i analitzat amb serietat el problemes dels afectats per l'hepatitis C i de negociar amb els qui proporcionen i venen els medicaments, es tractarà "tots els malalts". "Tractarem, i Espanya és el primer país d'Europa que li dóna una solució global a aquest assumpte, tots els malalts d'hepatitis C. Ho farem perquè ara és quan es pot fer", va avançar Rajoy en la seva darrera intervenció durant el Debat de Política General. El president del Govern va tancar amb aquest compromís seva intervenció en el debat, en el qual ningú, com va recordar, es va referir al problema de l'hepatitis C.

Rajoy va apel·lar al "realisme" de la seva anàlisi sobre la situació d'Espanya i les previsions econòmiques del país davant de la crítica generalitzada d'autocomplaença que li van traslladar els grups del Congrés en el tancament del debat. En la segona i última jornada del mateix van intervenir els representants del PNB, Grup Mixt i grup popular, i mentre que els dels dos primers li van retreure un excés de triomfalisme, el portaveu popular, Rafael Hernando, va defensar les polítiques del Govern i la "honradesa" del Partit Popular.

El cap de l'Executiu va tornar a usar moltes dades per apuntalar les seves polítiques i previsions i per assegurar que són realistes i, fins i tot, poden superar-se. Així, va reiterar que, si es manté el mateix full de ruta, és possible que Espanya creï en els propers anys tres milions de llocs de treball i que en el present exercici l'economia espanyola creixi un 2,4 per cent. Però tal com va fer en la seva intervenció inicial en el debat, va deixar clar que aquesta previsió és moderada perquè la majoria d'analistes auguren que aquest creixement serà més gran.

"Crec que podem créixer més d'aquest 2,4 per cent, que és una previsió prudent que mantindrem", va insistir abans de destacar que s'ha avançat molt en favor de l'ocupació i contra la pobresa, tot i que encara queden coses per fer.

Durant la sessió es va conèixer la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar la consulta sobiranista del 9-N, i aquest assumpte va ser comentat al debat, on Rajoy va considerar que la unanimitat d'aquesta decisió és símptoma que "alguna cosa passa" a Catalunya i va recordar l'obligació dels governants de complir la llei.

El diputat d'ERC Alfred Bosch va demanar al president del Govern que assumeixi que les eleccions catalanes del 27 de setembre seran "un referèndum d'independència" i, si guanya aquesta opció, s'aplicarà un full de ruta per constituir la "república catalana".

Aitor Esteban, del PNB, va al·ludir a aquest debat per advertir Rajoy que "mirant cap a un altre costat" no se solucionarà "l'encaix institucional català i basc", i el va instar a afrontar un diàleg "sincer" per aconseguir una "segona transició" que reconegui la plurinacionalitat de l'Estat. També li va retreure que no treballi per tancar les ferides de la societat basca després de trenta anys de terrorisme, reflexió davant la qual Rajoy va aprofitar per garantir que mantindrà la dispersió de presos d'ETA mentre aquesta banda terrorista no es dissolgui.

Sobre això, el diputat d'Amaiur Sabino Cuadra va acusar el cap de l'Executiu d'intentar "rebentar" el procés de pau basc, un discurs que Rajoy va qualificar de "repugnant".

Crítiques a la recentralització

La diputada del BNG Olaia Fernández va criticar la involució del model d'Estat i la política de recentralització i invasió de competències del Govern i va dibuixar un panorama d'Espanya que va rebutjar el president del Govern, que li va demanar més "ponderació" perquè tingui credibilitat.

Per part de Coalició Canària, Ana Oramas va demanar més atenció a la seva comunitat autònoma perquè "cal tractar de manera desigual els desiguals", i Rajoy va destacar l'esforç fet en favor de l'arxipèlag en moments difícils.

Pel Foro Asturias, Enrique Álvarez Sostres va advertir al cap de l'Executiu de les moltes seqüeles del "vendaval" polític i econòmic per al qual "no n'hi ha amb prou sorpreses d'última hora" i li va demanar "no més promeses ni enganys".