La sobtada intervenció militar encapçalada per l'Aràbia Saudita al Iemen contra els milicians del moviment xiïta dels hutians ha suposat la regionalització d'un conflicte sobre la solució del qual difereixen els règims de confessió xiïta i sunnita de la regió. Riad, que de moment descarta una intervenció terrestre al Iemen, ha aconseguit que vuit països àrabs -Emirats, Bahrain, Qatar, Kuwait, Egipte, Sudan, Marroc i Jordània-, a més del Pakistan, s'uneixin a la seva aventura, llançada en resposta a una sol·licitud del president iemenita, Abdo Rabu Mansur Hadi.

Davant del suport sense fissures mostrat per aquests països, tots ells de confessió majoritàriament sunnita, els estats i principals moviments xiïtes de la regió han condemnat l'ofensiva, que es va reprendre ahir, i els objectius de la qual han estat principalment les bases aèries i les defenses antiaèries en mans dels rebels. Tant el règim iranià, com el sirià, el govern iraquià o el moviment libanès Hezbol·là, tots ells xiïtes, han mostrat el seu rebuig a l'ofensiva i han demanat el seu cessament immediat.

"El fet que l'Aràbia Saudita hagi començat una nova guerra a la regió testifica el seu menyspreu i irresponsabilitat cap als assumptes del món islàmic. El resultat d'aquesta crisi serà com un bumerang per a aquest país, ja que la guerra no es confina a les fronteres d'un país en particular", va advertir el ministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Mohammad Yavad Zarif, Per a Zarif els bombardejos saudites constitueixen una violació de la sobirania del Iemen.

Per part seva, en un comunicat conjunt signat per l'Aràbia Saudita, els Emirats, Kuwait, Qatar i Bahrain, poc abans dels primers bombardejos, aquests països acusen l'Iran, sense fer-hi referència directa, d'estar darrere dels hutians.

Manifestació a Sanà

Els hutians van convocar una manifestació multitudinària a Sanà per condemnar els atacs, en què van participar al voltant de 200.000 persones. Així mateix, el màxim líder d'aquest moviment, conegut també com Ansar Al·là, va acusar l'Aràbia Saudia de respondre als desitjos dels Estats Units i d'Israel i va fer una crida als iemenites a fer front a l'agressió.

Els rebels es van fer amb el control de Sanà el setembre passat després de les protestes iniciades per l'augment del preu dels combustibles.