El regidor de l'Ajuntament de Madrid Guillermo Zapata va renunciar com a responsable de Cultura i Esports, encara que no a la seva acta com a edil, per no condicionar el Govern encapçalat per Manuela Carmena després de demanar perdó pels seus tuits amb bromes sobre jueus i víctimes del terrorisme. Carmena es va veure obligada a afrontar la primera dimissió del seu Govern tot just 48 hores després de la seva formació i arran d'una polèmica que, en realitat, va començar poques hores després d'haver estat proclamada, quan es va tenir coneixement dels missatges que Zapata va publicar a Twitter el 2011.

Zapata va comparèixer al costat del responsable de Salut, Seguretat i Emergències, José Javier Barber, per expressar que no és antisemita i sempre ha rebutjat la violència, i va avançar que havia contactat amb els afectats per les seves "bromes", així com remetrà cartes als principals insultats, com la comunitat jueva.

L'edil va explicar que deixa la responsabilitat de Cultura però no l'acta de regidor -mantindrà les seves funcions de president de la Junta de Districte de Fuencarral-El Pardo-, en entendre que la polèmica sobre els límits de l'humor negre en la qual va englobar els seus missatges polèmics afecten la seva funció a Cultura.

Zapata va afegir que cap membre de l'equip de govern l'ha convidat a anar-se'n després d'aquesta polèmica, ja que la seva decisió és fruit, en les seves paraules, d'un "procés col·lectiu" i després d'haver parlat amb l'alcaldessa.

Hores abans de comparèixer, Carmena va admetre abans de reunir-se amb el seu regidor que els tuits li van causar preocupació, tot i comprenent les explicacions que li va donar l'edil, i va considerar que "la visió sobre l'humor negre" de Zapata potser aconsellava que pogués tenir "altres tasques" que no fossin les de "responsable de Cultura".

Finalment, després d'una hora de reunió, l'alcaldessa va acceptar la renúncia del regidor després de succeir-se les condemnes de partits i entitats ciutadanes des que a la nit de dissabte passat Zapata tanqués el seu perfil a la xarxa social i demanés disculpes.

L'edil va explicar després d'esclatar la polèmica que els textos van ser escrits el 2011 amb motiu d'un debat sobre "els límits de l'humor", però les seves disculpes no van ser acceptades pels grups de l'oposició, que han reiterat les peticions de destitució o dimissió.

Fins i tot el portaveu socialista a l'Ajuntament de Madrid, Antonio Miguel Carmona, que amb els seus vots va permetre la investidura de Carmena, va arribar a afirmar que Zapata havia de deixar de ser regidor o, com a mínim, renunciar a l'àrea de Cultura. Una reclamació de cessament a la qual es van adherir la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa; i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Investidura investigada

En un altre ordre de coses, el fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, ha incoat d'ofici unes diligències d'investigació penal per aclarir allò succeït a la constitució de l'Ajuntament d'Andoain (Guipúscoa), on la ruptura del pacte PNB-PSE/EE, va permetre l'elecció d'una alcaldessa d'EH Bildu.