Israel i Turquia han mantingut reunions secretes a alt nivell entre representants dels ministeris d'Afers Exteriors per avançar en el seu procés de reconciliació, en suspens des de fa un any. El director general d'Afers Exteriors d'Israel, Dore Gold, es va reunir recentment amb el seu homòleg turc a Roma, va explicar la ràdio pública Kol Israel, que va assenyalar que es tracta de la primera trobada d'aquest nivell en l'últim any, des que les dues parts van posar fi al diàleg de reconciliació.

El passat juliol, Israel va decidir reduir al «mínim imprescindible» la seva representació diplomàtica a Turquia, després dels disturbis que van derivar en atacs contra les missions diplomàtiques a Ankara i Istanbul en protesta per l'operació militar israeliana contra la franja de Gaza l'estiu passat.

El Ministeri d'Exteriors a Jerusalem va acusar llavors les forces de seguretat turques de fracassar a l'hora de garantir l'adequada protecció al personal, l'Ambaixada i el consolat d'Israel, en el que segons el seu parer va suposar una «flagrant violació de les regulacions diplomàtiques», fet que va portar a ordenar al personal israelià desplaçat i als seus familiars que tornessin al país.

Els disturbis es van originar en paral·lel a la condemna del Govern d'Ankara a Israel per iniciar el 17 de juliol la incursió terrestre a la franja de Gaza després de deu dies d'ofensiva militar per mar i aire.

L'operació israeliana, anomenada Marge Protector, va ser portada a terme entre el 8 de juliol i el 26 d'agost de 2014 i va causar la mort de 2.251 palestins (1.462 d'ells civils i 551 nens), mentre que al costat israelià van perdre la vida 67 soldats i 6 civils.

En un altre ordre de coses, el ministre de Defensa d'Israel, Moshé Yalón, va condemnar el linxament d'un ciutadà sirià, i les ferides a un altre i a dos soldats hebreus en l'atac dilluns a la nit al Golan a una ambulància militar que transportava dos sirians ferits a un hospital.

Yalón va assenyalar que el que ha passat és?«greu» i que Israel «no deixarà passar» l'incident, que va acabar amb «l'assassinat d'una persona i ferides a tres més, inclòs un oficial i un soldat», i que serà tractat «amb mà dura per les forces de l'ordre». «Israel és un país de lleis i no permetrem aquest desordre i comportaments violent»s, va assegurar el ministre de Defensa hebreu.